Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Branden i Notre-Dame – här är allt vi vet

- 16/04/2019, 11:29

Under måndagskvällen bröt en kraftig brand ut i 1100-tals katedralen Notre-Dame, i Frankrike. Här är allt vi vet om den fruktansvärda branden.

Det var under måndagskvällen som larmet kom. Den historiska katedralen Notre-Dame i Paris stod i fulla lågor och massiva rökmoln vällde ut ur det brinnande infernot som omfamnade katedralen. Något som vi rapporterade om här.

Nyheten spred sig snabbt både via sociala medier och nyhetssajter runt om i världen. Och det dröjde inte länge innan både bilder och filmer från den fruktansvärda branden började spridas.

Branden i Notre Dame.
Lågorna som täckte Notre Dame. Bildkälla: Thibault Camus AP/TT

Därför började det brinna

Det är ännu inte helt fastställt hur den berömda katedralen började brinna. Det finns dock teorier om att branden ska ha börjat i ett vindsutrymme, skriver DN.

Men när nyheten först kom så rapporterades det om att det var en byggnadsställning som fattat eld och senare spridit sig till katedralen.

Kampen om att rädda konstverken

Inte nog med att det är en tragisk händelse i sig att den vackra katedralen stod i brand. Den var även proppfylld av historiskt viktiga konstverk och artefakter, bland annat Jesu törnekrona som, i och med branden, nu var i direkt fara.

Lyckligtvis så agerade man snabbt och det verkar som att en stor del av de viktiga artefakterna har kunnat räddas.

– Vi bildade en solidaritetskedja speciellt för att rädda konstverk. De har nu kunnat sättas på ett säkert ställe. Detta är en tragedi för hela världen. Notre-Dame är Paris historia, säger stadens borgmästare Anne Hidalgo till BBC, skriver DN.

Den ikoniska spiran kollapsar

Senare under måndagskvällen rapporterades att huvudspiran, som hade en höjd på 96 meter, på katedralen hade rasat. 

Sedan vid 21.00 under måndagen kom uppgifter om att branden spridits till ett av de två ikoniska stora tornen framför Notre-Dame. Och vid klockan 22 på måndagskvällen var man fortfarande långt ifrån att få kontroll på branden.

Presidentens löfte

Branden lämnar få berörda och Frankrikes president Emmanuel Macron besökte platsen under måndagskvällen för att visa solidaritet och uttrycka sin sorg över det fasansfulla. Han höll senare ett tal där han slog fast att katedralen ska återställas.

– Vi kommer bygga upp den här katedralen igen, sade president Macron under sitt tal.

Oväntat stöd från Salma Hayeks man

En som var snabbt ute med att vilja bidra ekonomiskt för att säkerställa att katedralen återställs var ingen mindre än skådespelerskan Salma Hayeks man, miljardären François-Henri Pinault, skriver People.

Det här skrev han i ett uttalande i den franska tidningen Le Figaro:

"Min fader och jag har beslutat oss att frigöra en summa på 100 miljoner euro från våra fonder, det för att bidra till den kraftansamlingen som behövs för att rekonstruera Notre-Dame".

Branden under kontroll

Cirka 400 brandmän har kämpat med att få branden under kontroll det senaste dygnet. Och till mångas stora glädje kunde Frankrikes biträdande utrikesminister under tisdagen meddela att de äntligen hade fått kontroll branden och att den nu är helt släckt.

Nu ska de göra en bedömning hur skadade de bärande strukturerna i katedralen är för att kunna avgöra om de vågar gå in i de centrala delarna av katedralen, rapporterar DN.