Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

John King begick "Amerikas värsta hatbrott" – nu har han avrättats

- 25/04/2019, 21:58

För mer än två decennier sedan fastkedjades en svart man bak på en bil. Sedan kördes bilen tills hans kropp slets i bitar. Nu har en av männen som satt bakom ratten, den självutnämnde rasisten John William King, avrättats för hatbrottet.

Den 7 juni 1998, för nästan 21 år sedan, inträffade något som kallats för ett av de värsta hatbrotten i amerikansk historia. 

När 49-årige James Bryd Jr promenerade hem från en fest blev han plötsligt stoppad av tre främmande män. Männen misshandlade James brutalt innan de knöt fast honom med kedjor kring anklarna och fäste kedjorna vid en bil. 

Hjälplös släpades James i nästan en halv mil längs en guppig väg i skogen utanför Jasper i Texas, USA. Han var vid liv under minst tre av de outhärdliga kilometrarna innan hans kropp slutligen slets i bitar. 

En av personerna som greps för det fruktansvärda hatbrottet var John William King

Nu under torsdagen, mer än 20 år senare, avrättades han i Huntsville i Texas. 

John Kings kropp var täkt i grovt rasistiska tatueringar

Åklagare har tidigare berättat att King var öppen rasist. Han hade även flera rasistiska tatueringar på sin kropp, varav en av dem avbildade en svart man med en snara runt halsen, hängandes i ett träd, skriver Mirror. 

Och det stod snabbt klart vad motivet bakom den barbariska avrättningen var – James Bryd Jrs hudfärg.  

Efter hatbrottet fick staden Jasper, med cirka 6700 invånare, en stämpel som sedan dess har varit svår att rentvå sig från. 

Här visar King upp några av sina tatueringar. Bildkälla: Jasper County District Attorney's Office/AP/TT

James Bryds familjemedlem: "Jag kände ingenting – ingen lättnad"

Trots att det gått två decennier sedan mordet så är såren färska för James Bryds familj och anhöriga, som aldrig fick ta farväl av James. Och under avrättningen i torsdags närvarade offrets släktingar och anhöriga. När de anlände till dödskammaren höll King ögonen stängda och tittade inte på dem en enda gång. 

Han hade inga sista ord att säga och bara några sekunder efter att han fått en dos av det lugnade preparatet pentobarbital tog han sitt sista andetag och dödförklarades 19.00 lokal tid. 

– Jag kände ingenting – ingen känsla av lättnad eller någon känsla av lycka för att det här är över, säger offrets syster Clara Taylor, enligt Metro. 

Tre personer dömdes för mordet 

John William King är en av tre män som dömdes för det brutala mordet på James Bryd Jr. 

2011 avrättades Lawrence Russell Brewer och den tredje gärningsmannen, Shawn Allen Berry, dömdes till livstids fängelse.

Under åren har King nekat till att det rörde sig om ett rasistiskt hatbrott och har istället påstått att det handlat om en drogaffär som gick fel. 

En kort tid innan avrättningen överklagade King Högsta domstolens straff, men de avvisade överklagan, skriver Metro.