Cykla till jobbet
Här får medarbetarna betalt för att cykla till jobbet - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Pixabay

Här får anställda mer betalt om de cyklar till jobbet

Norska företaget Kallesten Revisjon och Regnskap vill att sina anställda ska cykla till och från jobbet. Därför får alla medarbetare som väljer att sätta sig på sadeln och trampa till jobbet en liten bonus för varje kilometer de cyklar – rena drömmen, eller hur?


För en del av oss är bilen eller kommunaltrafiken någonting som vi färdas i vardagligen när vi åker både till och från jobbet. Andra väljer att ta på sig hjälmen och sätta sig på cykeln – och det är inte bara hälsosamt, det är också miljövänligt! 

Till dig som i dagsläget inte cyklar till jobbet – skulle du göra det om du fick betalt? 

Det får nämligen de 20 medarbetarna på det norska företaget Kallesten Revisjon och Regnskap. I samband med att lönen betalas ut få de anställda som har cyklat till och från jobbet en liten extra slant på kontot, skriver NRK. 

Får betalt per kilometer

Ju längre bort medarbetarna bor från jobbet, desto mer betalt får dem för att ta cykeln. I dagsläget får de drygt fyra norska kronor per cyklad kilometer – en summa som de måste skatta på. 

"Fresta med lite pengar"

Att de anställda får betalt för att cykla är inget nytt, det är något som de fått i flera år. 

– I samband med en renovering behövde vi ta bort några parkeringsplatser för bilar. Vi ville uppmuntra de anställda att cykla i stället och bestämde oss för att fresta med lite pengar, säger Herbjørn Vestvik, chef på Kallesten Revisjon och Regnskap, till NRK.

Nu vill företaget certifieras som en cykelvänlig arbetsplats av cyklisternas nationella förbund. Och för att få vara det måste de erbjuda bra förutsättningar för de anställda som väljer att cykla till jobbet. 

– Vi har förbättrat våra faciliteter för cykelparkering – vi har ett gym samt möjlighet att tvätta och underhålla cyklar. Vi försöker göra allt vi kan för att underlätta cykling, berättar Herbjørn Vestvik för NRK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den man som cyklade i 100 blås och stoppades av polis när han var påväg till jobbet. Det kan du läsa mer om här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du cykla till jobbet om du fick betalt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.