Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här blir alla rattfyllerister av med körkortet direkt plats

- 08/05/2019, 16:51 -

Att köra bil med alkohol i kroppen är verkligen ingen bra idé. New South Wales, som är Australiens mest folkrika delstat, har nu tagit till med hårdhandskarna för att minska rattfylleri. Hur? Genom nya skärpta lagar.

De nya lagarna introduceras om en månad och innebär att du faktiskt blir av med det körkort helt och hållet om du kör rattfull i NSW.

Blir av med körkortet och får böter

Alla som blir tagna och har en alkoholhalt i kroppen över vad som är lagligt blir av med sitt körkort på plats. Och inte bara det, de får även med sig en böter på 561 australiensiska dollar, vilket motsvarar cirka 3 750 svenska kronor.

Detta träder i kraft redan 20 maj 2019 och nya policyn är införd av vägministern Andrew Constance, som även menar att staten har nolltolerans för ratt- och drogfylla, rapporterar The Daily Telegraph.

– Det här betyder att om någon kör rattfull, på vilken nivå som helst, även låg, och blir tagen så kan man nu direkt på plats förlora sitt körkort, säger Constance i ett uttalande. 

Han fortsätter:

– Denna förbättring gör det solklart. Bryter du mot lagen så betalar du priset. 

Skydda övriga trafikanter

Reformen som innebär en förbättring av säkerheten med hjälp av snabba och hårda påföljder, kommer enligt polismästarens assistent Michael Corboy att skydda övriga trafikanter.

Och vad ligger promillegränsen på för rattfylla i NSW? 0,05 är gränsen och har varit i snart 38 år. 

– Det finns inga fler ursäkter, menar Corby.

Vad det gäller droger i kroppen så kommer även det att leda till att man blir av med körkort omedelbart, så länge en analys från ett laboratorium bekräftar resultatet, rapporterar The Daily Telegraph.

Men reglerna är inte samma för alla. För bil- eller motorcykelförare är det 0,05 som gäller. Den gränsen gäller även om du har ett utländskt körkort. I kollektivtrafiken däremot, alltså buss och taxi, så är gränsen 0,02.

Hur funkar det i Sverige?

I Sverige kan polisen omhänderta ditt körkort om de stoppar dig onykter, men det är Transportstyrelsen som avgör om körkortet faktiskt ska återkallas eller ej. Vid just rattfylleri får den skyldige ofta, men inte alltid, sitt körkort spärrat i mellan 12 och 24 månader.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tonåring som tog körkort och förlorade det inom en timme. Här kan du läsa mer om det.