Påverkad bilförare
I New South Wales blir du av med körkortet direkt om du kör påverkad. - Foto: Jonas Ekströmer / TT, Bertil Ericson / TT, TT/Kallestad, Gorm

Här blir alla rattfyllerister av med körkortet direkt på plats

Att köra bil med alkohol i kroppen är verkligen ingen bra idé. New South Wales, som är Australiens mest folkrika delstat, har nu tagit till med hårdhandskarna för att minska rattfylleri. Hur? Genom nya skärpta lagar.


De nya lagarna introduceras om en månad och innebär att du faktiskt blir av med det körkort helt och hållet om du kör rattfull i NSW.

Blir av med körkortet och får böter

Alla som blir tagna och har en alkoholhalt i kroppen över vad som är lagligt blir av med sitt körkort på plats. Och inte bara det, de får även med sig en böter på 561 australiensiska dollar, vilket motsvarar cirka 3 750 svenska kronor.

Detta träder i kraft redan 20 maj 2019 och nya policyn är införd av vägministern Andrew Constance, som även menar att staten har nolltolerans för ratt- och drogfylla, rapporterar The Daily Telegraph.

– Det här betyder att om någon kör rattfull, på vilken nivå som helst, även låg, och blir tagen så kan man nu direkt på plats förlora sitt körkort, säger Constance i ett uttalande. 

Han fortsätter:

– Denna förbättring gör det solklart. Bryter du mot lagen så betalar du priset. 

Skydda övriga trafikanter

Reformen som innebär en förbättring av säkerheten med hjälp av snabba och hårda påföljder, kommer enligt polismästarens assistent Michael Corboy att skydda övriga trafikanter.

Och vad ligger promillegränsen på för rattfylla i NSW? 0,05 är gränsen och har varit i snart 38 år. 

– Det finns inga fler ursäkter, menar Corby.

Vad det gäller droger i kroppen så kommer även det att leda till att man blir av med körkort omedelbart, så länge en analys från ett laboratorium bekräftar resultatet, rapporterar The Daily Telegraph.

Men reglerna är inte samma för alla. För bil- eller motorcykelförare är det 0,05 som gäller. Den gränsen gäller även om du har ett utländskt körkort. I kollektivtrafiken däremot, alltså buss och taxi, så är gränsen 0,02.

Hur funkar det i Sverige?

I Sverige kan polisen omhänderta ditt körkort om de stoppar dig onykter, men det är Transportstyrelsen som avgör om körkortet faktiskt ska återkallas eller ej. Vid just rattfylleri får den skyldige ofta, men inte alltid, sitt körkort spärrat i mellan 12 och 24 månader.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tonåring som tog körkort och förlorade det inom en timme. Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.