Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norska Louisa och Maren mördades i Marocko – nu träder mördarna fram

- 15/05/2019, 21:11 -

Maren, 28, och Louisa, 24, mördades brutalt när de befann sig på en resa i Marocko. I handlingar som norska tidningen VG tagit del av berättar nu de tre män som anklagas för att ligga bakom morden om motivet.

Den 17 december i fjol hittades norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen brutalt mördade i Atlasbergen i Marocko.

De båda hade skador på kroppen som visade tecken på att de utsatts för våld mot halsen och nacken, något som ska ha orsakats av ett vasst föremål, exempelvis kniv. 

Några dagar efter de brutala morden grep polisen tre män som anklagas för att ligga bakom brottet. Vid gripandet, som skedde på en buss, bar de flera knivar, inklusive mordvapnet. 

Nu har de själva berättat om motivet bakom morden på de skandinaviska tjejerna. Detta förklaras i juridiska dokument norska tidningen VG tagit del av.

Hade ont om pengar 

VG skriver att motivet var pengar, och att männen förklarar att de inte hade tillräckligt ekonomiska resurser. 

I dokumenten står det att männen erkänt att de är terrorister och ville strida för Islamiska staten. Därför planerade de att åka till Syrien för att ansluta sig till dem, men de hade inte råd eller möjlighet.

I stället valde de att utföra en attack mot turister i Marocko, eftersom de tidigare sett andra IS-medlemmar gjort liknande gärningar. 

Hafida Makssaui, männens advokat, medger att alla tre kommer ta fullt ansvar för det som de gjort. 

"Jag ångrar det som hände och jag ber Allah om förlåtelse för det", har en av männen, Abdesamad El Joud, sagt enligt de juridiska handlingar som VG tagit del av.