Transkvinna-far-vagina-av-fiskskinn
En transkvinna genomfår en könskorrigering, får vagina gjord på fiskskinn. - Foto: Kent Skibstad/NTB scanpix, Ingvar Karmhed/SvD/TT

Transkvinna först i världen med "fiskvagina"

Maju genomgick 1999 en misslyckad könskorrigering. Nu är hon den första transkvinnan i världen som provat den nya metoden för könstransation – där vaginan skapas av fiskskinn. Nu berättar hon allt om det innovativa ingreppet.


Den brasilianska kvinnan, som i media har bett att gå under benämningen Maju, upptäckte redan som tonåring att hennes kropp inte matchade hennes identitet. 

Trött på att inte leva som den hon egentligen är blev hon därför 1999 den fjärde transkvinnan i Brasilen som genomgick en könskorrigering. 

Bildkälla: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Tyvärr var ingreppet något nytt och resultatet blev inte lyckat – kort därefter "kollapsade" hennes vaginaväggar in. Sedan dess har hon både haft väldigt ont och levt ett begränsat liv. 

Fram tills nu. 

Liv i celibat 

Maju hade accepterat att hon skulle leva ett liv i celibat. Efter den misslyckade operationen gjorde det nämligen väldigt ont att ha sex, och hon och hennes man hade uteslutit den delen av deras förhållande. 

Bildkälla: Adam Wrafter/SvD/TT

Men sen kom hoppet tillbaka. På internet fick hon kontakt med en kirurg i nordöstra Brasilien som höll på att utveckla ett minst sagt innovativt ingrepp.

Fiskskinn

Ingreppet, som tar ungefär tre timmar att utföra och ett halvår att återhämta sig ifrån, involverar en tub som efterliknar en vagina och något ganska oväntat – fiskskinn. 

Bildkälla: Kent Skibstad/NTB scanpix

Fiskskinn har nämligen förmågan att absorberas av omgivande vävnad – något som gör det perfekt för en könskorrigerings-operation.

Och till allas glädje reagerade fiskskinnet som förväntat. Efter sex dagar i kroppen hade konstruktionen absorberats av huden – och en vävnad som efterliknar en vagina skapats.

"Känner mig som en riktig kvinna"

Det har nu gått tre veckor sedan operationen och Maju kunde inte vara gladare: 

– Jag är absolut överlycklig över resultatet. För första gången i mitt liv känner jag mig hel och som en riktig kvinna, säger hon till brittiska Metro.

Bildkälla: Bertil Ericson/TT

Kirurgen tror att hon kommer kunna ha sex om bara några månader, vilket var det största problemet Maju hade efter den misslyckade operationen. 

Läs även: Han drabbades av ovanlig sjukdom – förlorade halva sitt könsorgan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!