Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här slår blixten ned – rätt i flygplanet

- 01/06/2019, 19:36

Corey Crow lade tidigare i år upp en film där han lyckades fånga ett blixtnedslag som slog rätt ner i ett passagerarflygplan uppe i luften. Filmen blev snabbt viral. Nu har även piloten Patrick Smith skrivit om riskerna med blixtnedslag vid flygning.

Att vara rädd för blixten eller för att flyga är två vanliga fobier, men dessa två kombinerat kan vara ännu mer skrämmande. 

Blev viralt

Corey Crow lyckades, tidigare under året, få på bild när en blixt slår ner i ett flygplan uppe i luften i Anchorage, Alaska i USA. Crow delade sedan med sig av klippet som efter det spreds som en löpeld.

Blixtnedslag händer inte ofta i Anchorage. Jag såg blixten och började direkt spela in med kameran. När jag kom hem så var jag tvungen att kolla på videon och det var då jag såg att blixten hade slagit ner rätt i planet, berättade Crow för Stuff.co.nz enligt Express.

Inte farligt

Men egentligen finns det inte så mycket att vara orolig över. Att flygplan träffas av blixten är vanligare än många tror.

"Ett passagerarflygplan träffas av blixten en gång vartannat år, i genomsnitt. De är även designade för att klara av det. Energin färdas inte genom kabinen och elektriserar passagerarna, utan den försvinner överbord tack vare flygplanets aluminiumskydd", skrev piloten Patrick Smith i sin bok "Cockpit Confidential".

Kan känna av blixten

Smith skrev även i sin bok att flygplanet kan få skador, men att de oftast är mindre och sker väldigt sällan – speciellt vid blixtnedslag. Han förklarade även att passagerarna kan känna av blixten, men att det inte brukar vara så farligt när det väl sker, rapporterar Express.