USA kräver ditt namn sociala medier när du ansöker om visum

- 02/06/2019, 17:47 -

Från och med nu i juni kräver USA att du uppger ditt namn på sociala medier när du ansöker om visum. Detta kritiseras från flera håll.

Det finns flera länder i världen som du måsta ha ett visum för att resa till – däribland USA

Visum är något som går att söka via nätet och då behöver du fylla i flera uppgifter om dig. Bland annat kan du fylla i uppgifter om din profil på sociala medier, exempelvis Facebook – men det har varit frivilligt. 

Snart blir det däremot ändring på det. Från och med juni i år kommer information om dina sociala medier bli obligatoriskt att uppge när du söker visum för att resa till USA, rapporterar Bloomberg News. 

Vidare skriver Bloomberg att varje person framöver behöver fylla i de användarnamn som de använder på sociala medier. 

Det finns ännu ingen information om de nya reglerna kommer att gälla samtliga sociala medier eller bara några få utvalda. 

Kritiken: Möjliggör diskriminering

Beslutet om att fylla i sociala medie-namn fattade amerikanska presidenten Donald Trump 2017, och flera grupper i USA är kritiska till att det nu kommer att träda i kraft. 

Främst är det grupper som arbetar med mänskliga rättigheter som är kritiska till beslutet och Bloomberg News skriver att kritiken främst handlar om att kraven skulle leda till en miljö som gör det möjligt för diskriminering och profilering. 

USA
Tycker du att detta är bra?