Söndag 9 Maj
Stockholm

2 000 personer har insjuknat i Norge – smitta utom kontroll​

Kranvatten
2 000 insjuknat i Norge – smitta utom kontroll​. Foto: TT/FOTOGRAFERNA HOLMBERG, TT/MARIT HOMMEDAL

En epidemi är helt utom kontroll i Askøy, Norge. Den misstänks bero på orent dricksvatten. Över 2 000 personer har insjuknat, och den siffran förväntas bli högre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är omkring 2 000 personer som insjuknat och ännu är det inte under kontroll. Epidemin i Askøy, som ligger utanför Bergen på den norska västkusten, förväntas fortsätta och allt misstänks bero på orent dricksvatten. 

"Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka"

Folk har rapporterats blivit sjuka efter att ha besökt just Askøy. Och ett ettårigt barn avled i fredags i följd av en tarminfektion, i samma kommun. Tarminfektionen misstänks ha en koppling till det orena dricksvattnet.

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, till Bergens Tidende och fortsätter:

– Jag har också fått höra om ett sjukt spädbarn i Turkiet.

41 personer inlagda på sjukhus

Det är över 2 000 personer som beräknas ha smittats. Hittills har 41 personer blivit inlagda på sjukhus, men ännu fler har sökt vård och rådgivning via telefon eller vårdcentraler.

För att säkerhetsställa smittokällan har nu den norska folkhälsomyndigheten skickat ett arbetslag till kommunen. Nya vattenprover ska tas och fler av de insjuknade personerna ska intervjuas.

– Sannolikheten för att dricksvattnet är smittokällan är väldigt hög, men vi måste fortfarande få det bekräftat, avslutar Bård Espelid till Bergens Tidende.

Har du varit i Norge?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela