- Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Unsplash

Plastikkirurg vill ha 25-årsgräns på botox och fillers

I Irland pågår just nu diskussioner om att införa åldersgräns på botox och fillers. Det talas om att införa 18-årsgräns, men en av landets främsta plastikkirurger vill se en högre åldersgräns.


En av Irlands främsta plastikkirurger, doktor Siún Murphy, vill förbjuda botox och fillers för alla som inte fyllt 25, det skriver Irish Mirror. 

Hon menar att skönhetsingrepp för yngre personer endast bör utföras i undantagsfall, eftersom unga personers ansikten fortfarande växer och formas.

– Om du injicerar fillers i ett ansikte som inte vuxit färdigt finns, förutom risken att nålen kommer åt en blodådra, att det faktiskt kan hindra växandet på ena sidan av ansiktet eller förändra ansiktets struktur. Det säkrare alternativet är 25, menar Murphy.

I dagsläget finns ingen officiell åldergräns för botox och fillers i varken Irland eller Sverige.

Socialstyrelsen har i en tidigare utredning, Lindellutredningen, kommit med förslag till rättslig reglering för estetiska behandlingar. Ett av förslagen var att införa 18-årsgräns för att få genomgå skönhetsbehandlingar, med undantag för tandreglering och motsvarande ingrepp. Men än så länge har ingen förändring skett. 

I Irland diskuteras just nu att eventuellt införa en 18-årsgräns. Hälsoministern Simon Harris ser branschen som problematisk och därtill ett behov av en åldersgräns.

– Även om yrket och produkterna är reglerade, är jag medveten om att detta är en industri som fortsätter att växa och speciellt oroande är att den riktar sig till unga män och kvinnor, sade Harris till Irish Mirror.

Men plastikkirurgen Siún Murphy ser inte att en 18-årsgräns skulle vara tillräcklig.

– Många 18-åringar har inte vuxit färdigt, sade hon till Irish Examiner.

/
Borde det vara åldersgräns på botox och fillers?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.