Plastikkirurg vill ha 25-årsgräns på botox och fillers

- 12/06/2019, 14:00

I Irland pågår just nu diskussioner om att införa åldersgräns på botox och fillers. Det talas om att införa 18-årsgräns, men en av landets främsta plastikkirurger vill se en högre åldersgräns.

En av Irlands främsta plastikkirurger, doktor Siún Murphy, vill förbjuda botox och fillers för alla som inte fyllt 25, det skriver Irish Mirror. 

Hon menar att skönhetsingrepp för yngre personer endast bör utföras i undantagsfall, eftersom unga personers ansikten fortfarande växer och formas.

– Om du injicerar fillers i ett ansikte som inte vuxit färdigt finns, förutom risken att nålen kommer åt en blodådra, att det faktiskt kan hindra växandet på ena sidan av ansiktet eller förändra ansiktets struktur. Det säkrare alternativet är 25, menar Murphy.

I dagsläget finns ingen officiell åldergräns för botox och fillers i varken Irland eller Sverige.

Socialstyrelsen har i en tidigare utredning, Lindellutredningen, kommit med förslag till rättslig reglering för estetiska behandlingar. Ett av förslagen var att införa 18-årsgräns för att få genomgå skönhetsbehandlingar, med undantag för tandreglering och motsvarande ingrepp. Men än så länge har ingen förändring skett. 

I Irland diskuteras just nu att eventuellt införa en 18-årsgräns. Hälsoministern Simon Harris ser branschen som problematisk och därtill ett behov av en åldersgräns.

– Även om yrket och produkterna är reglerade, är jag medveten om att detta är en industri som fortsätter att växa och speciellt oroande är att den riktar sig till unga män och kvinnor, sade Harris till Irish Mirror.

Men plastikkirurgen Siún Murphy ser inte att en 18-årsgräns skulle vara tillräcklig.

– Många 18-åringar har inte vuxit färdigt, sade hon till Irish Examiner.

Borde det vara åldersgräns på botox och fillers?