Sjuka bilden från Grönland som visar klimathotet

- 19/06/2019, 16:29 -

Klimatkrisen är här och nu. Det visar verkligen en ny bild tagen på Grönland. Det som tidigare varit is är nu vatten, mycket tidigare än beräknat.

Klimathotet är ett faktum. Det blir allt varmare och varmare. I fjol slog havet värmerekord och vattnet värms upp 40 procent snabbare än vad forskare tidigare trott, något som Business Insider rapporterar om. 

Dessutom har forskarna sett att isen på Antarktisk smälter uppemot sex gånger snabbare än vad den gjorde för drygt 30 år sedan. 

Arktis smälter också. En förödande bild från nordvästra Grönland visar hur snabbt isen smälter – fortare än normalt. 

Tidigare än normalt 

Bilden som visar två hundspannsekipage som färdas över det som ska vara is, men som är flera decimeter klarblått vatten är minst sagt ett bevis på den pågående klimatkrisen. 

Hundarna springer i ett flera decimeter högt vatten. Bildkälla: Steffen M. Olsen/AP/TT

Vanligtvis brukar havsisen som hundarna tar sig över börja smälta i juni. Men enligt Danska meteorologiska institutet (DMI) började de grönländska isarna smälta redan i slutet av april i år, vilket är det tidigaste sedan 1980.

Detta ser därför ut att kunna bli ett katastrofalt år för Arktis. 

– Det är möjligt att vi kommer att slå rekorden från 2012 för både minst havsis i Arktis och för störst smältning på Grönland, säger Ruth Mottram, klimatolog vid det danska institutet, till TT

Stigande havsnivå 

Sedan början av juni har 37 miljoner ton is smält på Grönland, och den 17 juni smälte hela 3,7 miljarder ton – bara på en dag! 

När isen smälter stiger havsnivåerna. En studie som publicerades för en dryg månad sedan visar att havsnivån faktiskt kan komma att stiga med över två meter år 2100. Detta skulle göra att flera storstäder, såsom New York och Shanghai, delvis hamnar under vattnet. Här kan du läsa mer om det.