Klimathot
Larmet: Havsnivån kan stiga över två meter – storstäder hotas - Foto: Poppe, Cornelius/TT, Unsplash

Larmet: Havsnivån kan stiga över två meter – storstäder hotas

Klimathotet är här och nu, det pågår ständigt! En ny klimatrapport visar att havsnivån kan komma att stiga mer än två meter år 2100 – om vi inte minskar utsläppen. Detta kan innebära att flera storstäder kan bli obeboeliga.


Sommaren i fjol slog flera värmerekord inte bara i Sverige, utan på andra platser i världen. Även vattentemperaturerna steg kraftigt. 2018 var året då havet slog värmerekord – och inte bara det. Forskare har också sett att vattnet värmts upp 40 procent snabbare än vad de tidigare trott, skriver Business Insider.

Förutom värmerekord så har forskare observerat att isen på Antarktisk smälter nästan sex gånger så snabbt än vad den gjorde på 80-talet – och det är bara drygt 30 år sedan!

Allt detta är ett bevis på att den globala uppvärmningen sker här och nu! Och nu kommer nästa smäll som en följd av den globala uppvärmningen – nämligen att havsnivån kan komma att stiga med över två meter år 2100, rapporterar CNN. 

Storstäder kan hamna under vatten 

Enligt en ny klimatstudie, som publicerades i måndags, kan havsnivån stiga ännu mer än vad man tidigare trott om våra utsläpp fortsätter i samma takt som nu. 

Detta skulle innebära att stora städer, såsom New York och Shanghai, delvis kommer att hamna under vatten. Dessutom kommer 187 miljoner människor bli hemlösa, skriver CNN. 

Forskarna som har genomfört studien räknar med en global temperaturökning på fem grader Celsius. Resultatet av rapporten är märkbart värre än det resultat som FN:s senaste klimatrapport visar. 

Utsläppen måste minska radikalt

FN:s klimatrapport har vid ett tidigare tillfälle varnat att havsnivån kan ha stigit mellan 52 och 98 centimeter år 2100, och experter har kallat rapporten för "försiktig". Risken för att havsnivån istället skulle stiga så mycket som mer än två meter till 2100 är ganska liten, men den finns ändå menar forskarna.

– Enligt vår studie finns det en verklig risk, säger Jonathan Bamber, professor vid universitetet i Bristol, till CNN.

Hopp om att inte vattnet ska stiga så mycket finns, men då måste utsläppen minsta radikalt de närmsta decennierna menar forskarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!