Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Begpacking": Trenden som retar gallfeber på sociala medier

- 10/07/2019, 20:09

Länder i främst Asien har i flera år haft problem med så kallade "begpackers". Nu har dock både myndigheterna i Bali och sociala medieanvändare fått nog av fenomenet.

Att resa är mångas favoritsyssla och visst vore det härligt om någon annan kunde betala kalaset? En tanke som vissa har anammat mer än andra visar det sig. 

Kontroversiell restrend 

Vad är då egentligen en begpacker? Jo, någon – från ett ofta välställt land  – som ber andra att finansiera deras resande. 

Fenomenet har funnits i flera år och är koncentrerat till Asien. Ofta kan man se en "begpacker" med någon slags skylt och en allmän "zen"-aura. Nu har dock myndigheter i vissa länder fått nog.

Begpacker
En "begpacker" i Hongkong, Kina. Bildkälla: Instagram/malaysia3c

Bali säger ifrån

Mer specifikt är det immigrationsmyndigheten på Bali som ryter ifrån. 

I ett officiellt uttalande från Seyto Budiwardoyo, representant för myndigheten, förklarar han situationen:

"Vi har sett många fall av problematiska turister, på senaste tiden är de från Australien, Storbritannien eller Ryssland", säger han enligt tidningen Detik

Begpacker
Bildkälla: Instagram/malaysia3c

Myndighetens senaste sätt att hantera de "problematiska" turisterna är att skicka dem till deras respektive ambassader så att de kan få en "överblick" på dem. 

Dock är det inte troligt att turisterna får några faktiska konsekvenser för deras beteende så länge de inte också deltar i olagliga aktiviteter, skriver The Sun.

Begpacker
Bildkälla: Instagram/naseel.voici

Ilska på sociala medier

Och inte bara invånarna i Bali har tröttnat på trenden – de har även människor på sociala medier. 

Bland annat påpekar folk det paradoxala i att människor från välställda länder som tidigare haft råd att resa åker till fattiga områden och ber om pengar. Andra kallar turisterna för "lata" och "osmakliga".

Begpacker
Bildkälla: Instagram/peteryuill

Läs även: Nya sociala "trenden" kallas sidebarring – och är sjukt elak

Vad tycker du om "begpackers"?