Meegan-Hefford-dog-av-for-mycket-protein
Meegan Hefford dog av för mycket protein - Foto: Instagram/MeeganHeff, Instagram/Meegan Heff

Meegan, 25, dog av för mycket protein – nu vill mamman varna andra

Meegan Hefford, 25, dog av en för proteintät diet. Nu vill hennes mamma varna andra för att ändra sina dieter utan professionell konsultation.


Australienska Meegan Hefford, 25, hittades kollapsad på hennes badrumsgolv. Detta efter att hon en längre period tränat fyra timmar om dagen och ätit en proteintät diet – något som tillslut blev hennes död. 

Konsumerade stora mängder protein

I juni 2017 fördes Meegan akut till sjukhuset. Detta efter att hon ökat sitt proteinintag i samband med en bodybulilding-tävling som hon skulle delta i. 

Bildkälla: Instagram/Meeganheff

Hennes diet bestod då av rött kött, kyckling, äggvitor och ibland ångkokta grönsaker – något hon även parade ihop med stora mängder proteindrycker.

Detta gjorde Meegan i hopp om att förbättra sin hälsa, men i själva verket började hennes kropp sakta falla samman. 

Beroende av träning

Michelle Hefford, Meegans mamma, berättar för brittiska Metro att hennes dotter var i bättre form än någonsin och att hon därför inte hade några misstankar om hennes hälsa.

Bildkälla: Instagram/MeeganHeff

Hon berättar dock att dottern hade blivit beroende av träning. En gång när Meegans händer skakde bad hon därför sin dotter om att avstå ett träningspass – något Meegan nekade.

Hjärndöd

Två dagar senare låg Meegan på sjukhus – hjärndöd och inkopplad i en respirator som höll henne vid liv. 

Bildkälla: Instagram/MeeganHeff

Dagen efter rekommenderade läkaren att de skulle koppla ur respiratorn då de inte såg några förbättringsmöjligheter. 

Ovanligt tillstånd 

Det visade sig att Meegan hade en ovanlig sjukdom som kallas "Urea cycle disorder" – en genetisk åkomma som hindrar kroppen från att bryta ner protein ordentligt. Istället byggs ammoniak upp i blodet, något som tillslut hade nått Meegans hjärna där ämnet hade orsakat permanent skada.

Konsultera en dietist

Nu vill Meegans mamma varna andra. Framförallt vill hon uppmana folk att inte göra drastiska ändringar i sin kost utan att konsultera en riktig dietist och gå till en läkare för att kontrollera eventuella åkommor, skriver brittiska Metro.

Läs även: Kvinna försökte bota cancer med vegandiet – dog

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Totalstopp i trafiken – masskrock på riksväg 55

En krock mellan tre personbilar har skett på riksväg 55, söder om Flen. Enligt uppgifter från polisen handlar det om fem inblandade personer.