Fem-sjuka-djur
Fem konstiga djur - Foto: Wikimedia commons/Nomis-simon, Wikimedia commons/Mike Vecchione, NOAA, Wikimedia commons/Heush - Eget arbete

Fem konstiga djur som faktiskt finns på riktigt

Stora ögon, vassa tänder och genomskinliga kroppar – här är fem konstiga djur som garanterat kommer få dig att höja på ögonbrynen.


Naturen är full av under – och en hel del underliga djur. Här är fem av dem som känns nästintill påhittade:

1. Aye aye 

Bildkälla: Wikimedia commons/Nomis-Simon

Aye aye är ett litet djur med en stirrig blick – och tro det eller ej men även en släkting till oss. Djuret är nämligen en primat och delar därav arvslinje med både människor, chimpanser och apor. I det vilda kan man endast stöta på djuret på Madagascar där de äter växter och hänger i träd, skriver National Geographic.

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: 20 år.

Vikt: 2 kilo.

Bevarandestatus: Utrotningshotad (väldigt hög risk av att utrotas i det vilda).

2. Tofshjort

Bildkälla: Wikimedia commons/Heush

Näst ut är en blyg hjort med vassa tänder. Tofshjorten är känd för sin skygghet och har sitt ursprung i Myanmar och Kina. Likt andra hjortar är djuret en växtätare och lite kuriosa är att de kan skälla som hundar, skriver Animal Diversity.  

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: Det är okänt hur länge djuret lever i det vilda, under mänsklig omsorg lever djuret generellt 15 år.

Vikt: 17-50 kilo.

Bevarandestatus: Okänd.

3. Dumbo bläckfisk

Bildkälla: Wikimedia commons/Mike Vecchione, NOAA

Låt oss dyka ner till nästa kandidat – dumbo bläckfisken. Denna genomskinliga vattenvarelse kan man hitta långt ner under havets yta, runt 4000 meter för att vara exakt. Där nere äter bläckfisken sniglar, maskar och annat den lyckas komma över, skriver ThoughtCo

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: 3-5 år.

Vikt: 6 kilo.

Bevarandestatus: Inte bedömd.

4. Japansk spindelkrabba

Bildkälla: Wikimedia commons/Lycaon (Hans Hillewaert) - Michael Wolf

Ett skepp kommer lastat med världens största krabba – alltså den japanska spindelkrabban. Med åtta ben som är 2 meter långa och ett livspann som går upp till 100 år är detta en bjässe på flera sätt. Denna krabba kan man hitta ungefär 150-300 meter under havsytan i Stilla havet i närheten av Japan, skriver Georgia Aquarium

Generellt livsspann i det vilda: Upp till 100 år.

Vikt: 16-20 kilo.

Bevarandestatus: Inte bedömd. 

5. Manvarg

Bildkälla: Wikimedia commons/Calle Eklund/V-wolf - Eget arbete

Låt oss avsluta med en annan djurkompis med långa ben – manvargen. Denna varg är känd för sin man på nacken och dess oproportionerligt långa ben, men djuret i sig är faktiskt bara en meter på höjden. Detta djur kan man hitta i Peru, Brasilien, Paraguay, Bolivia och Argentina där det äter kött precis som andra vargar, skriver National Zoo.

Generellt livsspann i det vilda: Det är okänt hur länge djuret lever i det vilda, under mänsklig omsorg lever djuret generellt 12-15 år. 

Vikt: 20-25 kilo.

Bevarandestatus: Nära hot (trolig att bli sårbar i en nära framtid).

Läs även: Här är de sju farligaste djuren för människan

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om djur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 29 mars

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.