Fem konstiga djur som faktiskt finns på riktigt

- 17/07/2019, 10:28 -

Stora ögon, vassa tänder och genomskinliga kroppar – här är fem konstiga djur som garanterat kommer få dig att höja på ögonbrynen.

Naturen är full av under – och en hel del underliga djur. Här är fem av dem som känns nästintill påhittade:

1. Aye aye 

Aye Aye
Bildkälla: Wikimedia commons/Nomis-Simon

Aye aye är ett litet djur med en stirrig blick – och tro det eller ej men även en släkting till oss. Djuret är nämligen en primat och delar därav arvslinje med både människor, chimpanser och apor. I det vilda kan man endast stöta på djuret på Madagascar där de äter växter och hänger i träd, skriver National Geographic.

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: 20 år.

Vikt: 2 kilo.

Bevarandestatus: Utrotningshotad (väldigt hög risk av att utrotas i det vilda).

2. Tofshjort

Tofshjort
Bildkälla: Wikimedia commons/Heush

Näst ut är en blyg hjort med vassa tänder. Tofshjorten är känd för sin skygghet och har sitt ursprung i Myanmar och Kina. Likt andra hjortar är djuret en växtätare och lite kuriosa är att de kan skälla som hundar, skriver Animal Diversity.  

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: Det är okänt hur länge djuret lever i det vilda, under mänsklig omsorg lever djuret generellt 15 år.

Vikt: 17-50 kilo.

Bevarandestatus: Okänd.

3. Dumbo bläckfisk

Dumbo bläckfisk
Bildkälla: Wikimedia commons/Mike Vecchione, NOAA

Låt oss dyka ner till nästa kandidat – dumbo bläckfisken. Denna genomskinliga vattenvarelse kan man hitta långt ner under havets yta, runt 4000 meter för att vara exakt. Där nere äter bläckfisken sniglar, maskar och annat den lyckas komma över, skriver ThoughtCo

Kort fakta:

Generellt livsspann i det vilda: 3-5 år.

Vikt: 6 kilo.

Bevarandestatus: Inte bedömd.

4. Japansk spindelkrabba

Japanska spindelkrabba
Bildkälla: Wikimedia commons/Lycaon (Hans Hillewaert) - Michael Wolf

Ett skepp kommer lastat med världens största krabba – alltså den japanska spindelkrabban. Med åtta ben som är 2 meter långa och ett livspann som går upp till 100 år är detta en bjässe på flera sätt. Denna krabba kan man hitta ungefär 150-300 meter under havsytan i Stilla havet i närheten av Japan, skriver Georgia Aquarium

Generellt livsspann i det vilda: Upp till 100 år.

Vikt: 16-20 kilo.

Bevarandestatus: Inte bedömd. 

5. Manvarg

Manvarg
Bildkälla: Wikimedia commons/Calle Eklund/V-wolf - Eget arbete

Låt oss avsluta med en annan djurkompis med långa ben – manvargen. Denna varg är känd för sin man på nacken och dess oproportionerligt långa ben, men djuret i sig är faktiskt bara en meter på höjden. Detta djur kan man hitta i Peru, Brasilien, Paraguay, Bolivia och Argentina där det äter kött precis som andra vargar, skriver National Zoo.

Generellt livsspann i det vilda: Det är okänt hur länge djuret lever i det vilda, under mänsklig omsorg lever djuret generellt 12-15 år. 

Vikt: 20-25 kilo.

Bevarandestatus: Nära hot (trolig att bli sårbar i en nära framtid).

Läs även: Här är de sju farligaste djuren för människan