Världens farligaste djur
Världens farligaste djur för människan. - Foto: TT

Här är de sju farligaste djuren för människan

Många djur är fredliga, men det finns dem som kan vara rent av livsfarliga för människan. Och många gånger är det dem som ser små och oskyldiga ut som faktiskt är allra farligast.


Listan över världens allra farligaste djur dryper av både gift och blod. Men det är inte nödvändigtvis de allra största djuren som är farligast för oss människor. 

Snarare tvärtom – de djur som ser små och oskyldiga ut är de farligaste för människan, det enligt listan som illustrerad vetenskap har sammanställt. 

Tsetseflugor kan smitta människor med den dödliga sjukdomen sömnsjuka. Bildkälla: SAYYID AZIM/TT

7. Tsetseflugor: 10 000 dödsfall

Det är främst söder om Sahara som människor riskerar att dö av sömnsjuka. Sjukdomen överförs till människan från den lilla tsetseflugan, som lever av att suga blod från bland annat människor. 

Totalt 10 000 människor dör varje år av sömnsjukan. En sjukdom som visar sig med symtom som feber, ledsmärta, huvudvärk och klåda. 

Rovskinnbaggen kan smitta oss med den livsfarliga sjukdomen Chagas sjukdom. Bildkälla: Wikimedia commons/entomart

6. Rovskinnbaggar: 12 000 dödsfall 

Denna lilla insekt har en kraftig stick- och sugsnabel som de suger blod med. När de gör det från människor kan de överföra en tropisk parasitsjukdom, nämligen Chagas sjukdom. Den dödar årligen 12 000 människor. 

Sötvattensnäckor kan överföra en livsfarlig parasit till människan. Bildkälla: Wikimedia commons/Liang Liu

5. Sötvattensnäckor: Fler än 20 000 dödsfall

Sötvattensnäckor kan se små och ofarliga ut, men de kan bära på en riktigt otäck parasitmask. Parasiten i sig kan orsaka schistosomiasis, alltså snäckfeber. 

Fler än 200 miljoner människor världen över är infekterade och varje år dör minst 20 000 av sjukdomen. Men det kan röra sig om ännu fler, kanske ända upp till 200 000, uppskattar WHO. 

Trots att hunden sägs vara människans bästa vän kan den vara farlig för oss. Bildälla: Felipe Dana/TT

4. Hundar: 35 000 dödsfall 

Trots att hunden ju brukar kallas för människan bästa vän så kan den faktiskt vara farlig för oss människor. Och det behöver inte bero på att den huggit ihjäl sin ägare, utan det är främst viruset rabies som kan smitta från hund till människa och orsaka människan död. 

Enligt WHO:s bedömning så är det 99 procent av cirka 35 000 dödsfall av rabies som orsakas av hundar. 

Ormar dödar 100 000 människor per år. Bildkälla: Wilfredo Lee/TT

3. Ormar: 100 000 dödsfall 

Ormar ser inte bara läskiga ut, de kan även vara riktigt farliga. Som grupp tillhör ormarna världens farligaste djur och WHO uppskattar att de dödar 100 000 människor runt om i världen per år. 

Under 2012 begicks cirka 437 000 mord i världen. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

2. Människor: 437 000 dödsfall

På andra plats ligger tragiskt nog vi själva, människan. I statistik från FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott framgår det att det under 2012 begicks cirka 437 000 mord. 

Myggor kan överföra allvarliga sjukdomar till människan. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

1. Myggor: 750 000 dödsfall 

Trots att den inte är stor och stark så är människans i särklass värsta fiende myggan. Den här lilla blodsugaren överför nämligen allvarliga sjukdomar till människan. 

Malaria ligger bakom över häften av de 750 000 dödsfallen per år. Till de dödliga sjukdomarna som myggorna sprider hör även denguefeber, som framför allt dödat barn i Latinamerika och Asien. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för något djur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.