Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre svarta hål fast i "kosmisk dans" – kan skapa "monsterhål"

- 30/07/2019, 14:14

Rymden är full av mysterier och nu finns det ytterligare ett. Tre svarta hål verkar nämligen ha fastnat i varandras gravitationsvågor – något som kan vara början på ett "monsterhål".

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur två svarta hål tros ha kolliderat i rymden vilket i så fall kan ha skapat ett "monsterhål", det kan du läsa mer om här

Nu förbryllar ett nytt astronomiskt fenomen forskare – nämligen en eventuell kollision av tre supermassiva svarta hål.

"Kosmisk dans"

Just nu är de tre hålen fast i en slags "kosmisk dans". Detta då alla tre har en enorm gravitationskraft som får de att cirkulera runt varandra.

Forskarna tror att detta sker i ett slags "trippelsystem" av galaxer som alla har supermassiva hål i sin kärna.

Aktiva hål

Men hålen cirkulerar inte endast, de tros även ha skapat ett massivt rymdsystem som kallas SDSS J0849+1114. Detta är möjligt då hålen är aktiva, vilket innebär att de ständigt ger ifrån sig gravitationsvågor och därmed slukar allt i dess väg.

Svart hål
Tidigare i år lyckades forskare ta den första bilden på ett svart hål. Bildkälla: AP/TT

Forskarnas hypoteser 

Ännu är det oklart vad de tre svarta hålens öde kommer att bli. Ett scenario är att de för evigt kommer cirkulera runt varandra på detta sätt. En annan möjlighet är att de kan sammansmälta till ett slags  "monsterhål". En tredje hypotes som forskarna har är att hålen efter en tid kan slungas ut från systemet av de starka gravitationsvågorna. 

Kan lösa gåta

Huruvida flera supermassiva hål faktiskt kan formas till ett "monster-hål" är dock okänt för forskare, det kan snarare vara en fråga om att de fastnar i en slags "ändlös vals" efter att de knutits samman av gravitationen. 

– Det är en stor förlägenhet inom astronomin att vi inte vet om supermassiva hål kan sammansmälta, säger Jenny Greene, professor inom astronomisk forskning på Princeton universitet, tidigare i år till brittiska Metro. 

En gåta som forskarna nu hoppas lösa genom att bland annat bevaka dessa tre svarta hål, skrivet brittiska Metro

Läs även: Forskarnas skrämmande fynd: Svarta hålet växer rekordfort

Tycker du rymden är spännande`