Svenskar uppmanas sluta rida på elefanter efter hemska bilderna

Nu börjar thailändska myndigheter få nog av djurplågeriet som försiggår bakom kulisserna vid elefantridning. Några bilder som spreds på Twitter visar hur elefanter vanvårdas, och nu uppmanar myndigheter turister till att bojkotta elefantridning.


Thailand har länge varit en populär destination för svenskar på semester. Dels på grund av klimatet, den vackra naturen, den garanterade solen och de vita stränderna.

Många väljer elefantridning

Men under tiden många befinner sig i Thailand, är det också många som väljer att gå på zoo eller framför allt – rida på elefanter.

Det uppmanar nu thailändska myndigheter turisterna till att sluta med. 

Några bilder som lades upp på Twitter fick enorm spridning efter att en man visade den mörka sidan av elefantridning.

Bildkälla: Twitter

Hål i huvudet

På bilderna, som tros vara tagna från Phuket, Thailand, kan man se hur elefanterna misshandlats och vanvårdats genom slag från vassa metallkrokar, vilket orsakat blödningar.

Elefanterna separeras även från sina föräldrar vid väldigt ung ålder, för att sättas i alldeles för små burar som är till för att "uppfostra" elefantungen till att lyda människors kommandon.

Stora hål syns i elefanternas huvuden. Bildkälla: Twitter/fuzirbarry
Bildkälla: Twitter/fuzirbarry

Trots att ungefär 3000 elefanter används i underhållningssyfte i Asien, varpå 77 procent vanvårdas, så jobbar Thailands myndigheter hårt för att avlägsna djurplågeri.

De har tagit till olika metoder och samtidigt gett mer stöd till forskningen om vilda djur, skadade djurs rehabilitering och tagit hårdare tag kring den illegala djurhandeln.

Så kan du som turist agera

De tipsar även om att se till eventuella varningstecken.

En missuppfattad gest som elefanter i fångenskap gör är att svinga med huvudet fram och tillbaka, vilket många turister uppfattar som lekfullt. Det är snarare en hanteringsmekanism bland elefanter som lever under tvång.

Experter menar att det finns sätt för privatpersoner att agera, nämligen genom att bojkotta sådana turistattraktioner. De uppmanar istället till att besöka en fristad för elefanter, där de behandlas på ett bra sätt, skriver Unilad.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ridit på en elefant?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.