Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kidnappade miljardärsfrun: Familjen har haft kontakt med förövarna

- 06/08/2019, 13:03 -

På tisdagen hålls en pressträff om den försvunna norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen. Där framgår det att familjen har haft kontakt med personerna som ska ha fört bort henne, och de säger att Anne-Elisabeth är i livet.

Anne-Elisabeth Hagen kidnappades i oktober 2018, sedan dess har hon inte setts till. Under en presskonferens på tisdagen meddelar familjens advokat den senaste informationen i fallet, bland annat att de tror att Anne-Elisabeth är i livet.

Kidnapparna påstår att Anne-Elisabeth lever 

Av advokaten framgår det att kidnapparna har tagit kontakt med familjen den 8 juli och att de sedan dess har haft regelbunden kontakt. I och med detta har ny information tillkommit som gett familjen hopp om att Anne-Elisabeth fortfarande är i liv. 

"Det har gått så lång tid utan att vi fått livsbevis från motpart. Men motpartens förfrågan till oss den 8 juli har gett familjen ökat hopp om att Anne-Elisabeth Hagen ska kunna komma hem oskadd", säger familjens advokat Svein Holden under presskonferensen. 

Holdén menar att kidnapparna själva påstår att Anne-Elisabeth lever, men att de inte mottagit några bevis för att så är fallet. 

Uppgifter: Betalat 10 miljoner norska kronor för livstecken

Holdén säger att de under de senaste månaderna har fått flera upplysningar, vad de exakt innebär vill han dock inte gå in på. 

"Det är familjen som står för förhandlingen med motpart, men jag kan inte gå in på detaljer", säger han under presskonferensen. 

Även polisen har flera gånger varit i kontakt med kidnapparna som utlovat bevis på att Anne-Elisabeth lever, några sådana bevis har dock inte framförts.

Anne-Elisabeth Hagen
Bild på Anne-Elisabeth Hagen. Bildkälla: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT

Enligt uppgifter till norska tidningen VG betalade familjen ut tio miljoner norska kronor efter den första kontakten med förövarna i juli. Betalningen gjordes till ett konto som polisen ännu inte har lyckats spåra, skriver VG. Efter betalningen ska familjen ha skickat flera meddelande för att få livstecken från Anne-Elisabeth Hagen. 

Begärt lösensumma

"Familjen har upplevt de senaste månaderna som den renaste terror", säger advokaten på presskonferensen. 

De påstådda kidnapparna har begärt en lösensumma om nio miljoner euro som ska betalas ut som kryptovaluta. 

I slutet av juni meddelade polisen att man bytt huvudteori, istället för att behandla fallet som ett försvinnande arbetar de numera utefter teorin att Anne-Elisabeth blivit mördad, skriver Expressen.

Det här har hänt

Den 31 oktober 2018 hittade den norska miljardären Tom Hagen en lapp i sitt hem där det stod att hans fru Anne-Elisabeth kidnappats. Därefter kontaktade han polisen, men det tog flera månader innan en offentlig efterlysning gjordes. Detta då gärningsmännen hotade med att de skulle ta Anne-Elisabeths liv om Tom kontaktade polisen.

Sammanfattning av händelseförloppet:

  • 9 januari 2019 gick polisen ut med att 69-åriga Anne-Elisabeth Hagen hade försvunnit från sitt hem i Lørenskog. Hon troddes ha försvunnit under morgontimmarna eftersom hon anmäldes saknad av sin man, miljardären Tom Hagen, vid 14-tiden.
  • Polisen har under utredningen hållit mycket information ifrån offentlighet för att inte placera kvinnans liv i fara.
  • Enligt polisen fanns det i ett brev krav från kidnapparna på en lösesumma på 9 miljoner euro i kryptovaluta.
  • 11 februari blev det känt att misstänkta gärningspersoner haft kontakt med Anne-Elisabeth Hagens familj. Detta ska dock fortfarande bara ske som en envägskommunikation.
  • 26 juni beskriver polisen hur de ändrat sin huvudteori. Polisen anser nu att det är mindre troligt att det handlar om en kidnappning med ekonomiska motiv. Istället är nu mord den huvudsakliga teorin.
  • Förundersökningen leds av polisdistrikt Øst med stöd av bland andra Oslo polisdistrikt, Interpol och Europol. Interpol gick i slutet av januari ut med en internationell efterlysning.

Källa: NTB/TT

Även den norska polisen ska hålla en presskonferens klockan 14.00 under tisdagen. 

Läs även: Nytt genombrott för polisen i fallet om kidnappade miljardärsfrun