Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chocken: 200 renar hittade döda svultit grund av klimatet

- 07/08/2019, 19:01

Ön Svalbard har en relativt stor renpopulation – vars liv nu är hotade. Detta konstateras efter att forskare hittat rekordmånga renar döda, något som kopplas till klimatförändringar.

Svalbard tillhör en norsk ö-grupp och har bland sin population ungefär 20 000 renar. Eftersom vintrarna är långa är ön alltid svår-bebodd för renarna, men nu har platsen om möjligt blivit ännu tuffare att residera. Det menar forskare efter att ha hittat mer än 200 döda renar på ön.

Aldrig förr upptäckt så många döda renar 

Under sommaren har forskare från Norska polarinstitutet vandrat runt på Svalbard för att kartlägga öns renar. Vad de upptäckte gjorde dem dock chockade:

200 döda renar – de flesta avlidna av svält.

Aldrig förr har forskarna kommit över så många döda renar. Anledningen till dödsfallen menar de bland annat är kopplat till klimatförändringar.

– En del av dödligheten är naturlig eftersom det föddes så många kalvar i fjol. Men det stora antalet vi ser nu beror på kraftiga regnväder, något som är kopplat till den globala uppvärmningen, säger regnforskaren Åshild Önvik Pedersen till NRK.

Ren på Svalbard
Ren på Svalbard. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Svälter – på grund av klimatförändringar 

På ett sätt är det varmare klimatet fördelaktigt för renarna på Svalbard, till exempel förlänger det parningsperioden vilket leder till fler kalvar. Den förlängda sommaren ställer dock också till det – bland annat då det regnar mer över ön. 

Detta hände i december i fjol. När regnet sedan frös till is skapades ett extra tjockt istäcke som renarna inte kunde ta sig igenom för att komma till sin föda – något som ledde till det abnormala antalet döda renar.  

– Betet frös i flera områden av Svalbard och djuren som levde där fick svårigheter att hitta mat, säger Önvik Pedersen till NRK.

Hon fortsätter:

– Detta är ett skräckexempel på hur klimatförändringarna påverkar naturen. Det är så sorgligt.

Ren på Svalbard
Ren på Svalbard. Bildkälla: Tore Meek/Ntb Scanpix

Läs även: Dussintals döda valar på isländsk strand: "Chockerande"

Har du sett en ren någon gång?