Stockholm

Luxemburg kan bli första landet i Europa att legalisera cannabis

Cannabis-användning blir lagligt i Luxemburg.
Cannabis-användning blir lagligt i Luxemburg. Foto: Pixabay, Google Maps

Synen på cannabis blir allt mer avslappnad runt om i Europa. Nu avslöjar Luxemburgs hälsominister Etienne Schneider landets nya lagförslag. De vill legalisera användningen av cannabis – och uppmanar andra länder till samma sak.


Läs mer

Luxemburg följer Kanadas, Uruguays och några delstater i USA:s spår genom att legalisera både produktion och konsumtion av cannabis.

Det blir alltså det första europeiska landet att legalisera användning av marijuana – och de uppmanar sina grannar att släppa på sargen för lagarna kring droganvändning, rapporterar The Guardian.

Luxemburg uppmanar grannländerna till samma. Bildkälla: Google Maps

Mer avslappad syn

Luxemburg kommer alltså att bli ett land med en mer avslappnad syn på marijuana än Nederländerna, som sedan flera år tillbaka är kända för sina liberala droglagar.

Det var Luxemburgs hälsominister Etienne Schneider som avslöjade planerna i Politico:

– Den här drogpolicyn har vi haft i över 50 år och det har inte fungerat. Att förbjuda allting gör det bara mer intressant för ungdomar. Jag hoppas att vi alla kommer få en mer avslappnad syn gentemot droger.

Hälsoministern vill se en mer avslappnad syn på droger. Bildkälla: Pixabay

Vill motverka drog-turism

Men lagen kommer med några restriktioner.

Inom två år förväntas invånare över 18 år kunna köpa drogen, lagligt, för privat bruk. Ungdomar mellan 12 och 17 år gamla kommer inte straffas om de innehar fem gram eller mindre av drogen, men mer än så kan leda till hårda påföljder.

Det diskuteras även kring huruvida landet ska förbjuda turister från att köpa marijuana, eftersom de vill motverka drog-turism. Troligtvis kommer även hemodling att förbjudas.

Redan lagligt med medicinskt bruk

Förslaget kanske inte är särskilt oväntat, eftersom landet redan har godkänt cannabis för medicinskt bruk.

Likt Kanada kommer Luxemburg sätta innehavsgränsen vid 30 gram. Skatteintäkterna kommer därefter att gå till läkemedelsutbildning och motverkan av missbruk, skriver The Guardian.

Är legaliseringen en bra idé?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.