Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt vi vet om Philip Manshaus och moskéattacken i Norge

- 12/08/2019, 11:00 -

Under lördagen misstänks den 21-årige miljonären Philip Manshaus ha mördat sin 17-åriga styvsyster och sedan öppnat eld i en moské i Bærum, Norge. Motivet bakom dådet ska vara den 21-åriga skyttens högerextrema åsikter. Här är allt vi vet.

Norska 21-åringen Philip Manshaus misstänks för att ha mördat sin 17-årige adopterade styvsyster och sedan öppnat eld i en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre. 

Enligt norsk media är 21-åringen miljonär och sedan tidigare ostraffad. 

Han beskrivs av polis som högerextremist med radikala åsikter gentemot invandrare, och utreds nu för försök till terrorbrott. 

– Han har hyllat Quisling och uttryckt främlingsfientliga åsikter, sade Rune Skjold vid Oslopolisen om den Manshaus på en pressträff.

Uppmanade till raskrig och hyllade andra högerextrema skjutningar

Enligt norska medier ska Philip Manshaus innan dådet  ha uppmanat till "raskrig" på ett internetforum, där han avslutat sitt inlägg med ”Det har varit kul. Valhall väntar”. 

Han ska även ha hyllat terrordådet i nyzeeländska Christchurch i mars och masskjutningen i amerikanska El Paso tidigare i augusti – skjutningar som båda kopplats till högerextrema åsikter.

I en intervju med norska VG berättar en kvinna som gått i samma folkhögskola som den misstänkte gärningsmannen att han uttryckt sig  kvinno- och invandringsfientligt i diskussioner med andra studenter.

Enligt kvinnan ska Philip Manshaus blivit allt mer intresserad av nazism och övervägt att gå med i en nynazistisk organisation.

– Han ansåg att det bara var vita norrmän som skulle bo i Norge och att inga andra hörde hit. Han tyckte det var fel att blanda raser, sade hon i intervjun. 

Tidslinje av dådet, det misstänkta mordet och misstänkta mordförsöket 

Lördag 10 Augusti

• Vid 16:30-tiden på lördagen larmades polisen om en skottlossning i al-Noor Islamic Centre, en moské i Bærum, väster om Oslo. När polisen anlände till böneplatsen hade den misstänkte 21-åringen övermannats av två äldre medlemmar. En av de två medlemmarna, 65-årige Mohamed Rafiq ska ha kastat sig framför skytten för att stoppa attacken

Enligt polis ska den misstänkte gärningsmannen ha hunnit avlossa fyra skott innan han stoppades av medlemmarna. En person ska ha skjutits under dådet, men lyckligtvis klarat sig med lindriga skador. 

Gripandet offentliggörs

• Polisen går ut och meddelar att de gripit en norsk medborgare som bor i närområdet. Enligt uppgift ska han ha varit känd av polisen sedan tidigare, skriver SVT.

Den 17-årige flickan hittas mördad

• Samma kväll larmas polis tillsammans med en bombgrupp till en bostad i Bærum där den 17-årige flickan hittas död. Polisen kopplar samman mordet med mannen som gripits i samband för det misstänkta moskédådet. Han blir nu misstänkt för mord. 

Söndag 11 augusti

• I en presskonferens bekräftade polisen att dådet mot moskén utreds som försök till terrorbrott. Man baserar beslutet på användningen av vapen inne i moskén och den misstänkte skyttens högerextrema åsikter. 

–  Vår kartläggning visar att mannen att mannen har extrema uppfattningar och attityder. Dessa extrema uppfattningar och attityder har riktats mot invandrare. Han ville skapa rädsla. Det innebär att vi ännu inte drar slutsatsen att det är terror, men att vi undersöker det som ett försök till terror.

• Under söndagen fortsätter den misstänkte 21-åringen utredas, skriver VG

Måndag 12 augusti

• Under måndagen hålls en häktningsförhandling för 21-åringen. 

• Manshaus dyker upp till rättssalen blåslagen. Enligt hans advokat Unni Fries ska skadorna kommit när han övermannades i moskén, skriver Dagbladet.

•  Strax efter 16.00 beslutar den norska tingsrätten att Manshaus ska häktas i fyra veckor, varav två av dessa ska ske i total isolering. 

• Senare under måndagen håller den norska polisen en presskonferens. Där framgår det att Manshaus ska ha filmat attentatet mot moskén på en GoPro kamera, skriver VG