Söndag 1 Aug
Stockholm

Här är allt vi vet om terrordådet i Nya Zeeland

Nya Zeeland, Terrordåd
Under fredagen ägde två terrordåd rum i Nya Zeeland. Foto: Bildkälla: Mark Baker/AP/TT

Under fredagsmorgonen greps tre män och en kvinna i Nya Zeeland i samband med ett terrordåd som tagit 50 människors liv. Dådet rubriceras som högerextrem terrorism och riktade in sig på muslimer i moskéer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Terrordåd vid två moskéer i Nya Zeeland

Under fredagen ägde två terrordåd rum vid två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Gärningspersoner öppnade eld vid moskéerna och enligt uppgift ska 49 personer ha dödats, och flera skadats. Dåden ägde rum 13.40 lokal tid, 01:40 svensk tid, enligt news.co.au.

Polisen griper fyra misstänkta

I samband med dåden grep polisen fyra personer – tre män och en kvinna. En av de som greps identifierades som Brenton Tarrant, en 28-årig man från Australien.

I en presskonferens som hölls av Australiens premiärminister beskrevs Tarrant beskrivs som en "våldsam, högerextrem terrorist". 

Livestream och nazistiskt manifest uppdagas

Lokalmedia uppmärksammade att Brenton Tarrant livestreamade terrordådet. Man uppmärksammade också ett manifest som ska vara skrivet av Tarrant. 

Manifestet kallas ”The great replacement”, och har spridits på nätet. I innehållet finns flera högerextrema och nazistiska konspirationsteorier. 

Skriver om attacken på Drottninggatan i Stockholm

Dokumentet som Nyheter24 tagit del av är över 70 sidor långt, och handlar om hur Tarrant radikaliserats. Han menar att attacken på Drottninggatan i april 2017 var en bidragande orsak till att han ville mörda. Han såg Rakhmat Akilovs attack som en attack mot det vita folket. 

Han skriver även att terrordådet i Nya Zeeland ska vara hämnd för svenska 11-åringen Ebba Åkerlund som dog under attacken på Drottninggatan. 

Vill skapa motsättningar mellan samhällsgrupper

Tarrant skriver också att han hoppas att någon kommer att hämnas på honom, för att ytterligare skapa motsättningar mellan olika grupper i samhället. 

Stora delar av manifestet handlar om det Tarrant kallar massinvandring, och att ”den vita mannen” håller på att bytas ut genom ”folkutbyte” – en vanlig konspirationsteori i högerextrema och nationalistiska kretsar. 

Genomgående är manifestet fyllt av poesi, statistik (ofta felaktig sådan) och långa utläggningar om invandring. 

Terrorpolisen fortsätter att undersöka 

Anti-terrorpolis har undersökt terrordådet och Breton Tarrants bakgrund. UD har informerat att det i nuläget inte finns några uppgifter om att svenskar skadats i dådet, enligt news.co.au.

Mer om terrorattentatet i Nya Zeeland: 

40 personer döda efter terrorattacker mot moskéer i Nya 

Ebbas Åkerlunds mamma om terrordådet i Nya Zeeland

"Prenumerera på PewDiePie" sa skytten innan han började skjuta i moskén

Det som hände i Christchurch kan hända i Sverige


Kommentera
Kopiera länk
Dela