Den första september införs nya vapenlagar i Texas
Den första september införs nya vapenlagar i Texas - Foto: Eric Gay AP/TT, Pixabay

Nu blir det lättare att ha vapen i Texas – tillåts vid skolområden

Den första september införs det nya vapenlagar i delstaten Texas i USA. Bland annat kommer man att kunna bära ett handvapen vid kyrkor och skolområden.


Texas, som knappt återhämtat sig efter den fruktansvärda masskjutningen i El Paso, har genom tiderna fått utstå fyra av de tio dödligaste skjutningarna i USA:s historia. 

Nu införs nya vapenlagar i delstaten. Lagar som bland annat kommer att göra det lättare för personer att ha vapen vid till exempel kyrkor och skolområden, skriver CNN.

Nya vapenlagar införs i delstaten Texas den första september. Bildkälla: Lars Pehrson SvD/TT

Här är några av lagarna som införs i början av september:

Vapen vid skolområden

Lagen säger att ett skoldistrikt inte kan förbjuda licensierade vapenägare, inklusive anställda vid skolor, från att förvara ett vapen eller ammunition i ett låst fordon på en skolparkering. Förutsatt att vapnet är dolt.

Vapen i hyresrätter

Lagen förbjuder husägare, eller hyresvärdar som hyr ut lägenheter, från att förhindra att hyresgäster från att lagligt inneha, bära, transportera, eller förvara ett vapen eller ammunition i hemmet.

Vapen vid religiösa platser

Lagen innebär att personer med vapenlicens nu kommer att kunna bära vapen vid kyrkor, moskéer, synagoger eller andra religiösa platser.

Lagarna möts av kritik

Kris Brown, som arbetar för att minska vapenvåld inom organisationen Brady Campaign i USA, riktar nu stark kritik mot lagarna som kommer att införas.

Hon lägger betoning på att flera stater gjort sin läxa och försökt öka medborgarnas säkerhet genom lagar och bestämmelser.

– Istället för att fokusera på att hålla vapen ur farliga människors händer eller säkerställa säkrare vapenlagring, stödjer politiker i Texas ett förslag från NRA som uppmuntrar vapen överallt, oavsett säkerhetsrisker och kostnaden, berättar Brown till CNN.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.