Nu blir det lättare att ha vapen i Texas – tillåts vid skolområden

- 12/08/2019, 18:01

Den första september införs det nya vapenlagar i delstaten Texas i USA. Bland annat kommer man att kunna bära ett handvapen vid kyrkor och skolområden.

Texas, som knappt återhämtat sig efter den fruktansvärda masskjutningen i El Paso, har genom tiderna fått utstå fyra av de tio dödligaste skjutningarna i USA:s historia. 

Nu införs nya vapenlagar i delstaten. Lagar som bland annat kommer att göra det lättare för personer att ha vapen vid till exempel kyrkor och skolområden, skriver CNN.

Nya vapenlagar införs i delstaten Texas.
Nya vapenlagar införs i delstaten Texas den första september. Bildkälla: Lars Pehrson SvD/TT

Här är några av lagarna som införs i början av september:

Vapen vid skolområden

Lagen säger att ett skoldistrikt inte kan förbjuda licensierade vapenägare, inklusive anställda vid skolor, från att förvara ett vapen eller ammunition i ett låst fordon på en skolparkering. Förutsatt att vapnet är dolt.

Vapen i hyresrätter

Lagen förbjuder husägare, eller hyresvärdar som hyr ut lägenheter, från att förhindra att hyresgäster från att lagligt inneha, bära, transportera, eller förvara ett vapen eller ammunition i hemmet.

Vapen vid religiösa platser

Lagen innebär att personer med vapenlicens nu kommer att kunna bära vapen vid kyrkor, moskéer, synagoger eller andra religiösa platser.

Lagarna möts av kritik

Kris Brown, som arbetar för att minska vapenvåld inom organisationen Brady Campaign i USA, riktar nu stark kritik mot lagarna som kommer att införas.

Hon lägger betoning på att flera stater gjort sin läxa och försökt öka medborgarnas säkerhet genom lagar och bestämmelser.

– Istället för att fokusera på att hålla vapen ur farliga människors händer eller säkerställa säkrare vapenlagring, stödjer politiker i Texas ett förslag från NRA som uppmuntrar vapen överallt, oavsett säkerhetsrisker och kostnaden, berättar Brown till CNN.