Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svältande elefant tvingas gå förklädd i parad – för att bli botad

- 17/08/2019, 17:38 -

Den 70-åriga svältande elefanten Tikiiri tvingades att delta i en religiös parad under måndagen i Sri Lanka. Ett buddhistiskt tempel menar att deltagandet var ett hopp om att bota elefantens svaga tillstånd. För att inte dra åt sig allt för många blickar skyldes elefantens kropp av en festivaldräkt under paraden.

Skrämmande och oroväckande bilder har cirkulerat de senaste dagarna. Fotona visar den svältande elefanten Tikiiri som är så trött och utmärglad att hennes skelett syns tydligt under huden. 

Stackars elefanten ska ha tvingats att uppträda på festivaler under hela sin livstid. Och under Perahera-festivalen i Sri Lanka i år tvingas Tikiiri att parera med omkring 60 andra elefanter.

Elefanten Tikiiri
Bildkälla: Lek Chailert

Ett hopp om tillfrisknande

Enligt ett buddhistiskt tempel ska anledningen till att just Tikiiris närvaro i paraden, trots sitt ohälsosamma tillstånd, vara ett hopp om att hon ska tillfriskna. Tanken är alltså att hon ska bli botad av sitt deltagande i paraden. 

Men elefantens sjuka hälsotillstånd ska inte visas för allmänheten. Nej, det döljs av festivaldräkter.

Festivalen pågår i tio dagar där man kan se dekorerade djur, artister och andra musiker, dansare och jonglörer. 

Elefanten Tikiiri
Bildkälla: Lek Chailert

Glammiga helkroppskläder döljer skrämmande sanning

Men efter att Save Elephant Foundation delade chockerande bilderna på Tikiiri utan sin förklädnad, väcktes en medvetenhet och inlägget fick tusentals reaktioner. Syftet med inlägget var att markera World Elephant Day, som ägde rum i måndags.

Tikiiris glammiga helkroppskläder döljer den skrämmande sanningen för festivalgästerna. Och Save Elephant Foundation vädjar nu till allmänheten att skriva till Sri Lankas premiärminister "för få ett avslut denna grymhet", rapporterar Metro UKMetro UK.

Elefanten Tikiiri
Bildkälla: Lek Chailert

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa. Nyheter24 har tidigare skrivit om det och det kan du läsa mer om här.