Sri Lanka
Svältande elefant tvingas gå förklädd i parad – för att bli botad - Foto: Lek Chailert

Svältande elefant tvingas gå förklädd i parad – för att bli botad

Den 70-åriga svältande elefanten Tikiiri tvingades att delta i en religiös parad under måndagen i Sri Lanka. Ett buddhistiskt tempel menar att deltagandet var ett hopp om att bota elefantens svaga tillstånd. För att inte dra åt sig allt för många blickar skyldes elefantens kropp av en festivaldräkt under paraden.


Skrämmande och oroväckande bilder har cirkulerat de senaste dagarna. Fotona visar den svältande elefanten Tikiiri som är så trött och utmärglad att hennes skelett syns tydligt under huden. 

Stackars elefanten ska ha tvingats att uppträda på festivaler under hela sin livstid. Och under Perahera-festivalen i Sri Lanka i år tvingas Tikiiri att parera med omkring 60 andra elefanter.

Bildkälla: Lek Chailert

Ett hopp om tillfrisknande

Enligt ett buddhistiskt tempel ska anledningen till att just Tikiiris närvaro i paraden, trots sitt ohälsosamma tillstånd, vara ett hopp om att hon ska tillfriskna. Tanken är alltså att hon ska bli botad av sitt deltagande i paraden. 

Men elefantens sjuka hälsotillstånd ska inte visas för allmänheten. Nej, det döljs av festivaldräkter.

Festivalen pågår i tio dagar där man kan se dekorerade djur, artister och andra musiker, dansare och jonglörer. 

Bildkälla: Lek Chailert

Glammiga helkroppskläder döljer skrämmande sanning

Men efter att Save Elephant Foundation delade chockerande bilderna på Tikiiri utan sin förklädnad, väcktes en medvetenhet och inlägget fick tusentals reaktioner. Syftet med inlägget var att markera World Elephant Day, som ägde rum i måndags.

Tikiiris glammiga helkroppskläder döljer den skrämmande sanningen för festivalgästerna. Och Save Elephant Foundation vädjar nu till allmänheten att skriva till Sri Lankas premiärminister "för få ett avslut denna grymhet", rapporterar Metro UKMetro UK.

Bildkälla: Lek Chailert

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa. Nyheter24 har tidigare skrivit om det och det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.