Onsdag 23 Jun
Stockholm

Chockerande bilder visar hur Titanic förfaller

Titanic
Vraket av RMS Titanic förfaller. Foto: AP/TT, Atlantic Productions

RMS Titanic har legat på havets botten i över hundra år. Nu har de första dykarna på nästan 15 år varit nere vid vraket och deras bilder är chockerande – vraket förfaller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Natten den 15 april 1912 är en dag som gått till historien, och det är få som inte blivit berörda av den tragiska händelsen som inträffade då. Det var dagen som det gigantiska fartyget RMS Titanic sjönk mitt ute i norra Atlanten när det var påväg från Southampton i Storbritannien till New York, USA. Detta efter att fartyget bara några timmar tidigare, kvällen den 14 april, kolliderat med ett isberg.

Över 1 500 personer omkom i katastrofen och Titanic har legat på havets botten sedan dess. Och vi får se hur länge det ligger kvar, för dykare har nämligen gjort en upptäkt – delar av vraket förfaller i hastig fart. Det visar nya bilder. 

Chockerande 

Dykarna som varit nere vid vraket är de första på nästan 15 år. Enligt dem är vissa delar av vraket i gott skick medan andra i mycket dåligt och redan gått förlorat till havet. 

Och det som är dåligt beskrivs som chockerande. Värst skick är styrbord, där fartygets befäl höll till. 

Delar av det förfallna skeppet. Bildkälla: Atlantic Productions

– Kaptenens badkar är en favoritbild hos Titanic-entusiaster, men allt det är borta nu, säger Parks Stephenson, Titanic-historiker, till BBC.

Han fortsätter:

– Hela husdäcket på sidan försvinner och tar med sig några av rummen. Titanic kommer bara att fortsätta förfalla. 

Därför förfaller skeppet

Stephenson tror att nästa del att förfalla är det sluttande loungetaket i bågsektionen och menar att "hela Titanic kommer att återvända till naturen", skriver BBC.

Anledningen att Titanic förfaller är de starka havsströmmarna, saltkorrosionen och de metallätande bakterierna som attackerar fartyget. 

Vraket. Bildkälla: Atlantic Productions

Se filmen i klippen ovan!

Kommentera
Kopiera länk
Dela