Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten tipsar: håller du din vagina hälsosam

- 22/09/2019, 21:30

Har du en vagina? Då ligger det antagligen i ditt intresse att hålla den hälsosam och fräsch också! Här är sex- och relationsexperten Tracey Cox bästa knep för en sund vagina.

Regelbundet sex, orgasmer och onani – det här är inte bara roliga saker, det är också aktiviter som är riktigt bra för din vagina. I en intervju med sajten Dailymail berättar sex- och relationsexperten Tracey Cox om knepen som gör både dig och din vagina gladare, och Nyheter24 har sammanfattat vad du ska tänka på!

Vad är en hälsosam vagina?

Först och främst – vad är egentligen en hälsosam vagina? Jo, enligt Tracey är det en vagina som mår bra både invändigt och utvändigt. Det här innebär att musklerna är stärkta, PH-balansen bra och hygien på topp. Och det finns några knep för att nå dit enligt sexexperten: 

1. Ha sex regelbundet

Att ha sex regelbundet är inte bara skönt, det är också riktigt bra för snippan. Vaginan är nämligen en muskel – och likt andra muskler behöver den träning. 

Om man har sex minst en gång i veckan håller man snippan stark. Om man hellre onanerar fungerar det precis lika bra, se bara till att nå klimax.

2. Använd en vagina-kräm vid behov 

En torr vagina är inte en glad vagina – bland annat kan det göra ont att ha sex och det kan också skapa sår i snippan. Om man upplever dessa problem kan man därför applicera en vagina-kräm. Till skillnad från ett glidmedel som appliceras innan sex använder man denna under natten i förebyggande syfte. 

3. Byt aldrig mellan analsex och vaginalt sex 

I stundens hetta kan det vara frestande att pendla mellan alla möjliga sexställningar och aktiviter – något som dock ska göras med försiktighet. 

Särskilt noggrann ska man vara om man vill byta från analsex till vaginalt sex. Det här kan leda till otäcka infektioner som man helst vill undvika. Använd därför en kondom som kastas vid bytet eller rengör penisen emellan. 

Kondom
Bildkälla: Isabell Höjman/TT

4. Håll dina sexleksaker rena

God hygien är inte bara viktigt i själva sexakten – även efteråt finns det saker att tänka på. Till exempel måste sexleksaker rengöras noggrant efter användning. Följ instruktionerna för den specifika leksaken eller skölj med varmt vatten och tvål. 

5. Byt tamponger regelbunder 

Till sist – ha koll på hur du använder tamponger! Dessa bör bytas regelbundet och inte lämnas i över natten. Det är också bra att undvika parfymerade varianter då de kan irritera vaginan.

Läs även: Varning för ny trend: Därför ska du inte ”steama” din vagina