Darfor-ska-du-inte-steama-din-vagina
Därför ska du inte steama din vagina - Foto: Comnet/NTB scanpix, Instagram/gurus_nest

Varning för ny trend: Därför ska du inte ”steama” din vagina

En ny trend som involverar det kvinnliga könsorganet sprider sig som en löpeld – och nu går läkaren ut och varnar för det nya fenomenet. I alla fall om man vill slippa brännskador och infektioner.


Kanske har du på senaste tiden hört ett ord slängas omkring som fått dig att tänka – "vad tusan är vagina steaming" och "borde jag prova det?" 

Svaret på den senare frågan är nej – i alla fall om man vill undvika obehagliga besvär.

Vagina steaming – senaste på sociala medier

Först och främst – vad är egentligen vagina steaming? Namnet är förvisso ganska självförklarande men det tåls att tydliggöras. Proceduren innebär att man sitter hukad över en behållaren med kokande vatten för att låta ångorna "rengöra" ens underliv, något du kan läsa mer om här.

Trenden har marknadsförts som något som kan ge fördelar både för hälsan och sexlivet. Bland annat påstås det förebygga stress och även höja den sexuella njutningen, skriver Medical News Today

Vagina steaming erbjuds på vissa salonger. Bildkälla: Instagram/gurus_nest

Alla är dock inte lika exalterade över det nya fenomenet.

Risker med vagina steaming 

Gynekologen Vanessa Mackay är en av de som ställer sig skeptisk till den nya trenden. För att varna andra kvinnor har hon sammanställt de risker som finns med fenomenet – och det är flera saker som kan gå fel. Bland annat:

Brännskador 

Tro det eller ej men kokande vatten nära underlivet kan ge otäcka brännskador. Huden runt vaginan är nämligen väldigt känslig och kan helt enkelt brännas av varm ånga.

Infektionsrisk

Även om du lyckas undgå brännskador är faran inte över – det finns också stora infektionsrisker med den nya trenden. Vaginan behöver nämligen så kallade "bra" bakterier för att skydda sig mot infektioner, något ångan riskerar att ta bort. 

Finns inga bevis

Inte nog med det – det finns inte bevis för att vagina steaming leder till bättre hälsa eller sex, skriver The Sun. Alltså är det ganska mycket som talar för att ställa ner det kokande vattnet! 

Läs även: Vagina steam – allt om den nya snipptrenden


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du provat vagina steaming?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.