Måndag 20 Sep
Stockholm

10-åriga Lily dog – fick hjärnätande amöba efter simturen

Lily Avant från Texas, USA hann bara bli 10 år gammal. Hon dog efter flera dagars kamp mot en hjärnätande amöba som hon drabbades av efter en simtur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När tioåriga Lily Avant från Texas valde att ta ett dopp i en älv bakom sitt hus visste ingen vilka allvarliga konsekvenser det skulle få. Efter bara åtta dagar på sjukhuset dog flickan under måndagen, på grund av naegleria, en sällsynt hjärnätande amöba, enligt CNN. 

Huvudvärk och feber visade sig vara amöba

Efter simturen i älven som rinner bakom familjen Avants vila i, drabbades tioåringen av feber och huvudvärk. Några dagar senare upptäckte Lilys mamma att något var allvarligt fel. 

– På tisdagen fördes hon till akuten. Hon vaknade och öppnade ögonen, men hon kunde inte kommunicera. Hon bara låg stilla, med öppna ögon, sade Lilys kusin Wendy Scott i en intervju med NBC 5. 

Väl på sjukhuset skulle det visa sig att det rörde sig om en parasitisk amöba, som tagit sig in i tioåringens hjärna via badvattnet.

Och igår, efter åtta dagar i konstgjord koma, avled Lily, skriver CNN

Tar sig till hjärnan genom luktnerven

Naegleria, som amöban heter, lever i förorenat vatten och fuktig jord. 

Den trivs bäst i stillastånde sjöar, men har också påträffats i varma källor och dåligt skötta swimmingpooler. Amöban kan via näsan och luktnerven förflytta sig upp till hjärnan – och är i de allra flesta fall dödlig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Den som drabbas har liten chans att överleva och lever normalt i högst tio dagar. Den kan dock inte ta sig till hjärnan om den tar sig in i människokroppen via munnen. Lyckligtvis är risken att drabbas, väldigt, väldigt liten.

Här kan du också läsa Lea fick ögonätande amöba av sina linser – nu varnar hon andra, och Kvinnan klagade på dålig syn – hade 27 kontaktlinser i ögat

Kommentera
Kopiera länk
Dela