Stockholm

Rosi är ”allergisk mot Wi-fi” – sover i en kopparsäck

Rosi är rädd att utbyggnaden av 5G-nätet kommer bli hennes död.
Rosi är rädd att utbyggnaden av 5G-nätet kommer bli hennes död. Foto: Bildkälla: Jens Kristensson/TT, Pixabay

Att bli snorig och nysa i närheten av hundar eller nyklippt gräs är vanligt när det kommer till allergier. Men nu berättar en kvinna från England om sin själv-diagnostiserade allergi – nämligen Wi-fi.


Läs mer

70-åriga Rosi Gladwell från Totnes, Devon i Storbritannien har en något annorlunda allergi.

Hon berättar nämligen för Metro att hon får allergi-liknande symptom så fort hon är nära Wi-fi. Symptomen kan variera men enligt Rosi känner hon sig svag, får andnöd och känner stickande känslor i ansiktet.

Allergisk mot elektromagnetisk strålning

Det var sex år sedan som 70-åringen inte kände sig helt frisk. Då valde hon att stänga av alla elektroniska apparater i sitt hem, och kände sig bättre bara tio minuter senare. Det var då hon diagnostiserade sig själv med EMF – allergi mot elektromagnetisk strålning.

För några år sedan hölls en demonstration mot utbyggnaden av 3G-nätet i Stockholm. Bildkälla: Jens Kristensson/TT

Lagt stora pengar

Rosi har lagt enorma mängder pengar på diverse skydd mot strålningen. Bland annat berättar hon att en god natts sömn bara är möjlig om hon sover i en sovsäck gjord av koppar, som kostade lite under 5 000-lappen.

Hon har även införskaffat sig en strålningsdetektor som hon har med sig i väskan, till ett värde av 2 000 kronor.

– Om jag går till ett café så försöker jag alltid att sitta utomhus. Om vi går ut och äter på restaurang så tar jag med mig min strålningsdetektor, för då kan jag se vilka platser som har minst strålning, berättar hon för Metro.

Undviker storstäder

Att ta sig till större städer är inte heller något som kommer ske för Rosi, eftersom att det finns ännu mer strålning ju större staden är. 

– Det finns inte en chans att jag skulle åka till en storstad eftersom strålningen är för hög. Om jag exponeras för länge så måste jag hem och ha alla apparater avstängda i två dagar och inte titta på TV, fortsätter Rosi.

Rädd för att dö

Utvecklingen av 5G-nätet skrämmer Rosi till den grad att hon är rädd för att dö.

– För tillfället är jag lyckligt lottad som kan bo i ett hus på landet utan något elektromagnetisk strålning. Men om 5G-nätet introduceras så vet jag inte hur framtiden kommer se ut. Det är jätteläskigt, säger hon till Metro.

Utbildar andra

Till vardags utbildar hon andra om faran med elektromagnetisk strålning och har deltagit i flera kampanjer för att öka medvetenheten.

– Förr i tiden skulle folk se dig som konstig om du berättade att du var EMF-känslig, men jag tror inte att det är så längre. Forskare säger att ungefär fyra procent av världens befolkning lider av EMF-känslighet, vilket jag tror är en underdrift. Många människor idag mår väldigt dåligt och känner sig utmattade och stressade, vilket jag tror handlar om bland annat mängden strålning vi utsätts för, avslutar Rosi till Metro.

Har du någon allergi?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.