Allergi

Allergi är ett enklare samlingsnamn för en immunologiskt förmedlad överkänslighetsreaktion.

Det innebär en onormal försvarsreaktion från kroppen på ämnen som vanligtvis är helt ofarliga för de flesta människor. Av någon anledning har allergier ökat explosionsartat under den senare delen av 1900-talet och då främst i de delar av världen som är mest industrialiserade. Det här är något som forskare undersöker närmare och den typen av medicinsk specialitet kallas för allergologi

Men allergi är inte något helt nytt, utan finns beskrivet redan under antiken. Men det var först 1906 som det fick en egen term, tack vare läkaren von Pirquet. Allergi kan numera mätas med hjälp av blodprovstester eller hudtest, i form av pricktest. 

Det finns flera olika typer av allergier. En är atopisk allergi som orsakar en vävnadsreaktion, en allergisk inflammation. Det ger kliande hud, svullna slemhinnor i näsa och ögon. Slemproduktionen kan öka i näsan och göra en snuvig och även luftrören svullnar och man kan få hosta, andnöd och astma. 

En annan vanlig form av allergi är fördröjd överkänslighetsreaktion i form av kontaktallergi som ger eksem. Symtomen på det kommer först efter några dygn och det är ofta små molekyler som orsakar eksemen, exempelvis nickel. 

De absolut vanligaste ämnen som framkallar allergi, eller allergener som det heter, är pälsdjur, insekter, kvalster, mögel och pollen. Även en del läkemedel kan ge allergiska reaktioner. Många är också allergiska mot vissa livsmedel, som nötter. Däremot är glutenintolerans (celiaki) ingen allergi och inte heller laktosintolerans


22 Nov, 07:28
Här är morgonens nyheter i korthet.
7 Okt, 10:54
Bomull, polyester och ull – men vad mer? De flesta kläder innehåller kemikalier, men vilka de är och hur mycket det finns har ingen riktig koll på, trots att de ger oss allergier. Forskare som analyserat kläder beskriver resultaten som chockerande.
2 Okt, 11:00
De flesta kläder innehåller kemikalier, men vilka de är och hur mycket det finns har ingen riktig koll på, trots att de ger oss allergier.
2 Sep, 20:22
Drygt tio procent av livsmedelsföretagen ger felaktig information om allergener. Nu vill Livsmedelsverket och Socialstyrelsen se en nationell strategi för att råda bot på problemet.
14 Jul, 15:56
Hingsten Zuccero drabbades av omfattande utslag på kroppen. Nu har ryttarstjärnan Rolf-Göran Bengtsson fått veta varför. Hästen är allergisk mot gräspollen. Det är klart att det är skit, en dum kombination för en häst, säger han.
13 Jul, 15:07
De flesta pollenallergiker har nog undrat varför de aldrig lyckas bli av med kliandet och nysandet. Svaret är mer uppenbart än man tror.
17 Jun, 21:06
Det gick undan och det var vingligt. Peder Fredricson höll på att ramla ur sadeln, men kravlade sig tillbaka – och slutade som vinnare. Så gör en världsstjärna. Han kommer hit och ser till att vi vinner, säger Malin Baryard Johnsson.
17 Jun, 17:32
Hingsten Zuccero fick blåsor i pälsen av ett allergiskt anfall och kunde inte ridas. Sånt händer. Men det ska helst inte hända dagen före en tävling. Hästar är hästar, säger Rolf-Göran Bengtsson.
3 Jun, 06:26
Barn under tre år som fick ha plåster med jordnötsprotein tycks minska sin allergi. Ett väldigt spännande koncept, säger barnläkaren och allergiexperten Caroline Nilsson.
18 Maj, 11:06
Att dricka alkohol samtidigt som man är allergisk kan ha en tendens att förvärra symtomen. Det finns dock en spritsort som ska fungera bra.
8 Maj, 14:08
Utforska fem allergivänliga kattraser som passar även allergiker. Lär dig om deras unika pälsar, temperament och egenskaper som minskar allergiriskerna.
7 Maj, 16:24
Upptäck de fem bästa hundraserna för allergiker. Dessa hundar räknas som allergivänliga hundraser och passar perfekt för dig med allergi.
28 Mar, 12:06
De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt.Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, allergi, tankar om att ta sitt liv och kränkningar än i befolkningen i stort.Det visar den första nationella folkhälsoundersökningen bland samer i Sverige.
30 Dec 2022, 13:43
Var femte restaurang i Malmö har ingen aning om vad som finns på tallriken – och några vet inte heller vad allergi innebär. Det visar kommunens nya granskning av 411 Malmörestauranger, rapporterar Sydsvenskan.
3 Jul 2022, 08:54
Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid KI, berättar hur fästingbett kan leda till köttallergi. Läs allt om köttallergin här.
19 Aug 2021, 18:52
Numera kan man själv testa om man har en allergi. Självtestet visar om du har en allergi. Vilken sort får fastställas av vården.
27 Jan 2020, 21:50
Holly Stuckey, 12, dog i sin pappas famn efter att ha ätit sin favoritmat. Nio år senare vet föräldrarna fortfarande inte vad som tog dotterns liv.
27 Sep 2019, 19:07
En kvinna i England påstår sig vara allergisk mot Wi-fi och menar att hon får stickande känslor i ansiktet och på kroppen. Läs mer här!
11 Mar 2019, 23:05
Amy beställde en kycklingrätt till middag. Måltiden vände upp och ner på hela hennes liv – hon drabbades av en kraftig hjärnskada. Läs här.
18 Feb 2019, 21:22
En pollenexpert menar att vi kan förvänta oss den värsta pollensäsongen på 45 år i vår. Här kan du läsa om det och hur du förbereder dig.
1 2 3 4