Nya danska lagen: IS-resenärer kan fråntas sitt medborgarskap

- 24/10/2019, 14:33 -

En ny kontroversiell akutlag har röstats igenom i Danmark. Den innebär att IS-resenärer som är utlandsfödda kan fråntas sitt danska medborgarskap, helt utan rättegång.

Under torsdagen röstade majoriteten av det danska parlamentet igenom en ny omtvistad lag. Den innebär att danska medborgare som är utlandsfödda kan fråntas sina medborgarskap om de tros vara IS-resenärer, skriver Ekstrabladet.

Kontroversiellt beslut

Lagen är främst avsedd att stoppa danska medborgare som rest utomlands för att ansluta sig till den islamiska statens militära rörelse i Syrien och Irak.

Den som är ansvarig för att frånta de misstänkta danska IS-resenärernas medborgarskap är landets utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S), rapporterar Ekstrabladet.

Meddelas via E-post

Personerna som får sitt medborgarskap fråntaget kommer att få fyra veckor på sig att överklaga. Beslutet kommer att meddelas till personen via e-post – något som skapat heta debatter. 

Ett motargument som tagits upp är att det finns en stor risk att personen i fråga inte hinner se beslutet innan de fyra veckorna är över. 

Därför har man lagt till ett undantag. 

Om man kan uppvisa att det funnits en rimlig anledning till att man inte hunnit överklaga, kan fallet återupptas för granskning, rapporterar Ekstrabladet.