En elefant i Sri Lanka har dött till följd av vanvård. Elefanterna på bilderna har inget med artikeln att göra.
En elefant i Sri Lanka har dött till följd av vanvård. Elefanterna på bilderna har inget med artikeln att göra. - Foto: Anupam Nath/TT, Martina Holmberg/TT

Misshandlad elefant kollapsar – efter att ha burit turister

Kanakota, den 18-åriga elefanten, gick bort den 16 oktober i Sri Lanka till följd av extrem utmattning och misshandel. Efter att ha deltagit i en festival och burit på flera turister så orkade inte längre elefanten med – och avled på plats.


Att rida på elefanter under semestern har länge varit en omdiskuterad fråga.

Det känns självklart för många att bojkotta elefantridning efter otaligt många berättelser om hur elefanter behandlas bakom kulisserna, och allt fler myndigheter världen över uppmanar svenska turister att sluta rida på elefanter, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Ännu en elefant död

Men nu har ännu en tragiskt historia kommit ut. Denna gång gäller det den 18-årige elefanten Kanakota i Sri Lanka.

Kanakota hade dagarna innan både deltagit i en parad och burit flertalet turister runt på safari.

Blev misshandlad

Droppen kom efter att Kanakota burit tre stora grupper turister. 

Då kollapsade han efter att benen inte längre orkade bära honom.

Inte nog med att ha blivit så pass utmattad av sitt deltagande i paraden och bärande av turister, så blev Kanakota regelbundet slagen av elefantskötare med ett vasst metallverktyg, så kallade "mahouts", för att kontrollera djuren.

Utredning startad

Efter Kanakota gick bort, så startade en utredning för att ta reda på orsaken till hans död. Men Paul Healey från organisationen Moving Animals menar att anledningen är självklar med tanke på vanvården.

– Så länge turisterna inte vägrar att rida på elefanter så kommer dessa djur att fortsätta lida och dö av utmattning. Vi uppmanar turister att aldrig rida på en elefant och vi uppmanar också regeringen i Sri Lanka att införa en ny djurskyddslag, för att kunna skydda landets fantastiska utbud av djur-och naturliv, berättar han för The Sun.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.