Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misshandlad elefant kollapsar – efter att ha burit turister

- 02/11/2019, 17:59

Kanakota, den 18-åriga elefanten, gick bort den 16 oktober i Sri Lanka till följd av extrem utmattning och misshandel. Efter att ha deltagit i en festival och burit på flera turister så orkade inte längre elefanten med – och avled på plats.

Att rida på elefanter under semestern har länge varit en omdiskuterad fråga.

Det känns självklart för många att bojkotta elefantridning efter otaligt många berättelser om hur elefanter behandlas bakom kulisserna, och allt fler myndigheter världen över uppmanar svenska turister att sluta rida på elefanter, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Ännu en elefant död

Men nu har ännu en tragiskt historia kommit ut. Denna gång gäller det den 18-årige elefanten Kanakota i Sri Lanka.

Kanakota hade dagarna innan både deltagit i en parad och burit flertalet turister runt på safari.

Blev misshandlad

Droppen kom efter att Kanakota burit tre stora grupper turister. 

Då kollapsade han efter att benen inte längre orkade bära honom.

Inte nog med att ha blivit så pass utmattad av sitt deltagande i paraden och bärande av turister, så blev Kanakota regelbundet slagen av elefantskötare med ett vasst metallverktyg, så kallade "mahouts", för att kontrollera djuren.

Utredning startad

Efter Kanakota gick bort, så startade en utredning för att ta reda på orsaken till hans död. Men Paul Healey från organisationen Moving Animals menar att anledningen är självklar med tanke på vanvården.

– Så länge turisterna inte vägrar att rida på elefanter så kommer dessa djur att fortsätta lida och dö av utmattning. Vi uppmanar turister att aldrig rida på en elefant och vi uppmanar också regeringen i Sri Lanka att införa en ny djurskyddslag, för att kunna skydda landets fantastiska utbud av djur-och naturliv, berättar han för The Sun.