Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Australien boende uppmanas stanna i sina hem: "För sent att lämna"

- 04/01/2020, 19:38

Bränderna i Australien har tvingat tusentals människor att evakuera sina hem. Men de som inte hunnit lämna uppmanas nu istället stanna i de farliga områden. "Den extrema värmen lär döda dig långt innan elden når fram", står det i en varning.​

Bränderna i Australien fortsätter att ta liv och förstöra hem.

Efter uppemot 200 bränder uppskattas en halv miljard djur ha dött, tusentals bostäder vara förstörda och ett 20-tal personer avlidna. 

Brand Australien
Bildkälla: Rick Rycroft/AP

Uppmanas stanna i branddrabbade områden 

På lördagen tillsatte premiärministern Scott Morrison 3000 soldater från Australiens militärreserv för att bistå med brandarbetet. 

Samtidigt inkom larm om att militärens arbete gjort det svårare för människor att evakuera sina hem i de mest branddrabbade områdena. 

– Vi är nu i ett läge där vi måste säga till folk att det inte är säkert att flytta på sig, det är inte säkert att lämna de här områdena, säger Gladys Berejiklian, premiärminister för New South Wales, enligt News.com. 

"Att lämna nu skulle vara dödligt"

I flera av dessa områden har lokal räddningstjänst utfärdad varningar till befolkningen.

I en varning som har skickats ut till flera områden i delstaten Victoria står det:

"Du är i fara och behöver agera nu för att överleva. Det säkraste alternativet är att planera hur du på ett säkert sätt tar skydd inomhus. Det är för sent att lämna. Att lämna nu skulle vara dödligt".

Brand Australien
Bildkälla: Glen Morey/AP

"Du måste ta skydd"

I varningen uppmanas människor klä på sig i heltäckande kläder gjorda av bomull, ylle eller läder. 

Det står även att man bör ta in sina djur och stänga alla typer av dörrar och fönster. 

"Du måste ta skydd innan elden kommer fram. Den extrema värmen lär döda dig långt innan elden når fram," står det i varningen enligt News.com.

Läs även: En halv miljard djur tros ha dött i bränderna i Australien