Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En halv miljard djur tros ha dött i bränderna i Australien

- 02/01/2020, 14:34

En halv miljard djur tros ha dött i bränderna i Australien, 18 människor har mist sina liv och totalt 1300 hem har brunnit ner. På fredag kommer delstaten New South Wales att utfärda ett nödläge.

Sedan i september tros nästan en halv miljard djur dött i bränderna i Australien, det skriver News AU.

Enligt beräkningar av ekologer från Sidneys universitet, rör det sig totalt om 480 miljoner däggdjur, fåglar och reptiler som har dött. 

KOALOR EXTRA UTSATTA

Den djurarten som har drabbats hårdast av bränderna är koalorna eftersom de rör sig så sakta och inte har möjlighet att springa ifrån bränderna. 

Dessutom äter koalor bara löv från eukalyptusträd. I bladen på eukalyptusträden finns en speciell olja, som dessutom gör koalor extra känsliga för eld.

Sammanlagt tros en tredjedel av hela koalapopulationen ha dött i sviterna av bränderna. Ekologerna befarar också att hela arter kan ha blivit utrotade i bränderna.

1300 hem har brunnit ner

Totalt beräknas 1300 hem ha brunnit ner i de australienska lågorna. 

Branden har härjat i flera månader men bara under det senaste dygnet så beräknas flera nya bränder har startat i området runt New South Wales på grund av ett blixtnedslag. 

UTLYSER NÖDLÄGE

På fredag och en vecka framöver så kommer ett nödläge att utfärdas i delstaten New South Wales. Anledningen att nödläget utfärdas är för att extremt höga temperaturer och vindar förväntas i helgen. 

Temperaturen och vindarna kommer med stor sannolikhet leda till att bränderna sprider sig ytterligare.

Nödläget innebär att de lokala myndigheterna kommer att kunna tvångsevakuera människor och stänga vägar. 

New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian har kommenterat den kommande helgen:  

– Det kan bli en fruktansvärd dag på lördag, säger Gladys Berejiklian till New York Times.