Kvinna kan ha smittat 70 sektmedlemmar med coronaviruset

- 21/02/2020, 13:42 -

En 61-årIG kvinna i Sydkorea pekas som "superspridare" av coronaviruset. Hon tros ha smittat dussintals medlemmar av den sektliknande kyrka hon tillhör. Kvinnan har nu givits kodnamnet "Patient 31" av landets myndigheter.

Den sydkoreanska staden Daegu är i kris, rapporterar The Guardian. Det efter att ett utbrott av coronaviruset i staden har infekterat 70 av stadens invånare.

Totalt har 104 personer smittats av viruset i Sydkorea, vilket gör staden till den överlägset största smittokällan i landet.

Utbrottet tros enligt det koreanska smittskyddsinstitutet kunna härledas till en 61-årig kvinna, kallad "Patient 31", som är medlem i en kontroversiell "sekt".

Kvinnan hade först feber, men hon ska två gånger ha vägrat att bli testad för coronaviruset eftersom hon inte rest utomlands. Nu ses hon som en "superspridare" av viruset.

MEDLEM I SEKT

Kvinnan hann delta i minst fyra gudstjänster innan hon diagnosticerades. Hon besökte även ett flertal stora varuhus, ett av dem i Sydkoreas huvudstad Seoul, har nu stängts ner.

Församlingen kvinnan tillhör heter Shincheonji Church of Jesus (vilket kan översättas till "Ny himmel, ny jord") och anses av många vara en sekt. Kyrkan menar att dess grundare, Lee Man-hee, är en inkarnation av Jesus.

På domedagen kommer han ta med sig 144 000 människors kroppar och själar till himlen. Kyrkan har nu stängt sin avdelning i Daegu.

– Vi är djupt ledsna över att en av våra medlemmar, som trodde att hon hade en förkylning eftersom hon inte rest utomlands, har smittat så många i vår kyrka och därför orsakat oro i lokalsamhället, skrev Shincheonji-kyrkan i ett uttalande.

Personal rengör gatan framför Shincheonji-kyrkan. (Kim Jun-beom/TT)

Stadens myndigheter meddelar att det bor 1 001 medlemmar av Shincheonji-kyrkan i staden och att alla ombetts att gå i frivillig karantän.

ALLA SKA TESTAS

– Vi är mitt uppe i en aldrig tidigare skådad kris, sa Daegus borgmästare, Kwon Young-jinenligt The Guardian.

90 stycken av dem ska ha uppvisat symptom och dessa kommer enligt borgmästaren att undersökas "så snart som möjligt".

– Vi planerar att testa alla medlemmar av kyrkan och har bett dem att stanna hemma isolerade från sina famlijer, meddelade Kwon Young-jin.

Han efterfrågar nu större insatser från myndigheterna i huvudstaden och menar att den nationella responsen varit otillräcklig.

"VÄLDIGT ALLVARLIGT"

Försvarsdepartementet har förbjudit trupper stationerade i Daegu från att lämna sina baracker och ta emot gäster. 

Den amerikanska armén har genomfört liknade restriktioner för sin militäranläggning i staden.

– Situationen är väldigt allvarlig, medgav Sydkoreas vice hälsominister Kim Kang-lip enligt The Guardian.

Om du vill veta hur grannlandet Nordkorea hanterar coronasmittade kan du läsa om det här