Donald Trump
Trump stoppar alla resor från EU - Foto: Doug Mills/AP/Lars Pehrson/TT

USA stoppar alla resor från Europa – svenskar får inreseförbud

Det kommer inte gå att resa till USA den närmsta månaden. Nu inför Donald Trump ett inreseförbud för hela Schengen-området. Förbudet drabbar även svenska resenärer.


Nu är det slut på resor mellan Europa och USA. Det meddelade president Donald Trump nu på morgonen svensk tid. Detta för att stoppa spridningen av coronaviruset, som nu klassas som en pandemi av WHO

Det innebär att icke-amerikanska medborgare som som bor i Europa eller varit i Europa under senaste 14 dagarna inte kommer att få resa in i USA.  Inreseförbudet gäller även Sverige.

Förbudet kommer att gälla under 30 dygn, och träder i kraft vid midnatt på fredag, amerikansk tid. Storbritannien kommer inte omfattas av förbudet, inte heller östeuropeiska länder som inte ingår i Schengen-området. 

Presidenten, som själv vägrar testa sig själv för coronaviruset. sa också i sitt tal att restriktionerna även kommer att gälla alla handelsfartyg från Europa, något som han senare drog tillbaka i ett Twitter-inlägg. 

I sitt tal till nationen menade Trump att förbudet kommer att rädda "amerikanska liv". 

Har fått hård kritik

Donald Trump, som kritiserats för att han inte lyckats stoppa spridningen i USA, menar nu att Europa har misslyckats med att hejda virusets framfart. 

I nuläget finns omkring 1000 bekräftade fall av coronaviruset i USA, men mörkertalet är med all sannolikhet stort. Omkring 40 personer har dött. 

Kritiken mot myndigheterna i USA har bland annat handlat om bristen på politiskt agerande, och ett sjukvårdssystem som har svårt att hantera ett större utbrott. 

MER OM CORONA: 

Greta Thunberg ställer in klimatstrejk

Italien stänger ner ytterligare

Varningen: Rökare drabbas hårdare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stort vinstfall för JM

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.

Börsen väntas fortsätta upp

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds på tisdagen, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 23 april

Här är morgonens nyheter i korthet.