Nya upptäckter om svart hål nära jorden: "Håller att bli rastlöst"

- 18/03/2020, 20:04

"Rastlöst" är inte vad man vill att ett svart hål ska bli. Nu håller forskare på att undersöka vad det är som gör att det svarta hålet ökar i aktivitet.

Mitt i Vintergatan finns ett stort svart hål. Visst låter det härligt? Nu har man dessutom upptäckt att det svarta hålet, som kallas Sagittarius A, håller på att bli "rastlöst". 

Svart hål
Det svarta hålet Sagittarius A ligger mitt i Vintergatan. Bildkälla: Shutterstock

Och det är inte direkt vad man vill att ett svart hål ska bli. Man har nämligen upptäckt att det svarta hålets strålning har ökat, skriver Tech Times.

Dessutom håller en asteroid stor som Mount Everest på att närma sig jorden, läs mer om den här

Ger ifrån sig mer strålning

Forskare från både Frankrike och Belgien har upptäckt att det ger ifrån sig tre gånger så mycket strålning som det gjorde i augusti 2014. 

Men förutom upptäckterna med strålningen finns det fler tecken på att det är något som händer med det svarta hålet Sagittarius A.

Strålning
Det svarta håller ger ifrån sig mer strålning än normalt. Bildkälla: Shutterstock

Historiska uppgifter

Förra året upptäckte man att det svarta hålet lös 75 gånger starkare än sin standardstyrka och var nästan infrarött, skriver Tech Times. 

Forskare som observerat de nästan infraröda strålarna skrev att de var "enastående jämfört med de historiska uppgifterna". 

De här uppgifterna fick forskarteamen att konstatera att det svarta hålet inte håller på att stabiliseras, och nu försöker man ta reda på varför Sagittarius A är "rastlöst", skriver Tech Times.