Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskarnas varning: Det kommer komma fler pandemier som corona

- 24/03/2020, 21:14

Forskare säger att det inte är en fråga OM det kommer fler pandemier utan NÄR de kommer. Och det beror helt på hur vi förhåller oss till vilda djur.

Forskare går nu ut med en varning om nya pandemier, medan vi har fullt upp med att hantera coronapandemin. De säger nämligen att det redan nu är dags att förbereda oss för nästa pandemi.

Att jordens population ökar gör att vi hela tiden kommer närmare djurlivet och det gör i sin tur att vi utsätts för risken att smittas av nya virus, säger experter. 

Att vi lever nära djur gör att vi utsätts för nya virus
Att vi lever nära djur gör att vi utsätts för nya virus. Bildkälla: Shutterstock

Fler virus som coronaviruset kommer att komma på grund av skövling av skog och att vi använder vilda djur som husdjur, mat och medicin, skriver Daily Mail. 

Samuel Myers från Planetary Health Alliance säger att en ökad population i världen kommer göra att människor lever närmare och närmare djur. 

– Vi vet att djur bär på mängder av virus, säger han till Independent

Djur kan ge nya oss nya virus som coronaviruset

Människor har inte blivit utsatta för många av de här virusen och skulle därför kunna skapa en smitta som covid-19.

Att få en större respekt för naturen är viktigt
Att få en större respekt för naturen är viktigt om vi vill undvika nya virus. Bildkälla: Shutterstock

Forskare säger nu att det är viktigt både ur miljösynpunkt och för att vi ska slippa drabbas av fler virus att vi skyddar vår planet och blir mer medvetna om kopplingen mellan att skada miljön och sjukdomar, skriver Daily Mail

MER OM CORONAVIRUSET:

Se kusliga bilderna på de övergivna storstäderna

Döda i coronaviruset – totalt 33 personer i Sverige