USA
Donald Trump - Foto: AP

Nya siffran: 200 000 kan dö av coronaviruset i USA

Nu förlänger Donald Trump nedstängningen av USA till slutet av april. Samtidigt kommer nya siffror som visar att hundratusentals amerikaner kan dö.


Coronakrisen blir allt värre i USA. 

Enligt officiella siffror har landet flest smittade i hela världen, och runt 2 500 personer har dött av smittan. 

Samtidigt säger amerikanska regeringens främsta smittskyddsexpert Anthony Fauci att miljontals kan smittas av covid-19, och att 200 000 personer kan dö i smittan bara i USA. 

– Om vi tittar på vad vi ser nu, skulle jag säga mellan 100 000 och 200 000 döda, säger han till CNN. 

President Donald Trump, som tidigare menat att USA skulle komma igenom den värsta delen av krisen lagom till påsk, har nu förlängt landets nedstängning till 30 april. 

Enligt presidenten har hans agerande redan räddat liv. 

– 2,2 miljoner människor skulle ha dött om vi inte gjort det vi gjort. Om vi kan hålla ner den siffran till 100 000... det är en fruktansvärd siffra, kanske till och med färre, har vi alla tillsammans gjort ett fantastiskt jobb, sa Trump på en presskonferens i natt. 

Donald Trump på pressträffen i natt (AP via TT)

Har fått skarp kritik

Donald Trump har flera gånger försökt tona ner allvaret i coronakrisen, något han fått hård kritik för. 

Bland annat hade presidenten förra veckan en minst sagt bisarr ordväxling med en journalist, då Trump ville få viruset att handla om honom själv och relationen till media. 

Han antydde också att media i USA vill att regeringen ska misslyckas med att stoppa spridningen för att Trump ska förlora presidentvalet i november. 

– Jag tror många i ditt yrke skulle vilja att det gick väldigt dåligt för mig, sa då Trump till journalisten.

Mer nyheter om coronaviruset: 

Uppgifter: 26-årig kvinna dod i covid-19

Kungens kritik: "Jag förstår inte"

/
USA
Senaste nytt

Fackförbund i Danmark varslar mot Tesla

Inrikesresor med flyget minskade

Flygresandet totalt ökade sammantaget något under november. Men en minskning i inrikesresandet med 6 procent jämfört med i fjol oroar Swedavia.

Utsläpp från fossila bränslen väntas öka globalt

Världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen väntas öka med 1,1 procent i år, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project. Ökningen syns främst från Kina och Indien samt den globala flygtrafiken, enligt forskarna.

Ny prognos – tre räntesänkningar nästa år

Lägre inflation och flera räntesänkningar. Danske Bank ser ljuset i konjunkturmörkret, och det relativt snart.

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

För varje död milisman i Hamas dör omkring två civila på Gazaremsan, uppger källor inom Israels militär för AFP. Uppgifterna kommer dagarna efter att den israeliska militären utökat sin markoffensiv.

Brett stöd för försvarsavtal med USA

Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.