Torsdag 9 Dec
Stockholm

Pollen eller coronavirus: Så märker du skillnad

Så märker du skillnad på pollen och coronaviruset
Så märker du skillnad på pollen och coronaviruset. Foto: Shutterstock & Fredrik Sandberg/TT

Omkring 30 procent av den svenska befolkningen lider av pollenallergi. Symptomen för pollen och coronaviruset är ofta snarlika. Så här skiljer du dem åt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det nya coronaviruset fortsätter att orsaka förödelse världen över – i Italien har hittills över 10 000 personer dött till följd av viruset.

I Sverige har regeringen givit att i uppdrag att testa allt fler människor för coronaviruset.

Ett ytterligare bekymmer är den årliga spridningen av pollen, något som drabbar runt 30 procent av den svenska befolkningen.

Det kan dessutom vara svårt att veta om du lider av pollenallergi eller om det är en allvarligare sjukdom som covid-19, skriver tv2.no.

ETT ANTAL SKILLNADER

Särskilt eftersom symptomen ofta kan te sig väldigt lika varandra.

Det finns dock några skillnader. Symptom på coronavirus inkluderar halsont, hosta och andningssvårigheter, medan symptom på pollenallergi främst rör ögon och näsa.

– Du blir röd i ögonen, det kliar i ögon och näsa, du nyser mycket och kan du få mer besvär i de övre luftvägarna, säger Anna Bistrup, hälsorådgivare på norska astma- och allergiförbundet, till Good Morning Norway.

Bildkälla: Erik Nylander/TT

Hon berättar att coronaviruset ofta kännetecknas av besvär längre ner i lungorna. Och har du feber är det en bra indikation på vad det rör sig om också.

– Man får inte någon högre grad av feber av pollenallergi, men det är vanligt när det kommer till coronaviruset, säger Anna Bistrup.

STANNA HEMMA VID STOR SPRIDNING

En annan skillnad är att symptomen på coronaviruset ofta framträder gradvis. Det är också ett snabbt tillfrisknande, menar Anna Bistrup.

- Om du tar antihistaminer, ögondroppar och nässpray, och blir frisk är det en mycket stark indikation på att det bara är allergi, säger hon.

Hon råder pollenallergiker att stanna hemma på dagar där det är mycket spridningen för att inte få för mycket besvär.

Den norska astma- och allergiföreningen uppmanar även allergiker att börja ta sin medicin tidigt och informera sin omgivning.

Läs mer om coronaviruset: Regeringen inför besöksförbud på samtliga äldreboenden i landet

Kommentera
Kopiera länk
Dela