Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fina vårtecknet: kan du se den "rosa" supermånen

- 04/04/2020, 12:18 -

I början av nästa vecka har du chans att se en supermåne. Och det är inte vilken supermåne som helst, den här kallas den "rosa supermånen".

En supermåne är ett ovanligt fenomen som vanligen bara inträffar ett par gånger per år. Supermåne kallas det när det är fullmåne samtidigt som månen står så nära jorden som den möjligen kan göra. 

Och den 7 april kan du få se en speciell supermåne.

När det vanligtvis är fullmåne är månen längre bort från jorden vilket gör att den ser mindre ut och inte lyser lika starkt. 

Supermånen är ovanlig
Supermånen är ovanlig. Bildkälla: Shutterstock

Men när det är supermåne upplevs månen som sju till 14 procent större, skriver Daily Mail. Man upplever också att den lyser mycket starkare än vanligt. 

Rosa supermåne

Enligt Tania de Sales Marques från the Royal Observatoryi Greenwich, Storbritannien, kommer supermånen synas som bäst den 7 april, skriver Daily Mail.

Den här supermånen är speciell. Den kallas nämligen för den "rosa supermånen". Men namnet är något missvisande. 

Själva månen kommer inte att lysa i en rosa nyans. Utan den rosa supermånen är den första supermånen efter vårdagjämningen.

Mossflox
Blomman mossfloxsom den rosa supermånen fått sitt namn från. Bildkälla: Shutterstock

Den har fått sitt namn efter en rosa blomma som är ett säkert vårtecken i Nordamerika.  

Visste du förresten att jorden fått en ny, superliten, måne? Det kan du läsa mer om här.