Onsdag 28 Jul
Stockholm

WHO: "Coronaviruset tio gånger dödligare än svininfluensan"

Coronaviruset.
Coroanaviruset är dödligare än svininfluensan. Foto: AP VIA TT

Coronaviruset fortsätter spridas över världen. WHO får nu allt bättre information om smittan och hur spridningen kan stoppas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått över en månad sen coronaviruset klassades som en pandemi av WHO. 

Världen över har ungefär 120 000 personer dött, och över en miljon har bekräftats smittade. 

Världshälsoorganisationen WHO försöker nu få en tydligare bild över exakt hur snabbt viruset sprids och hur pass dödligt det är. 

"Tio gånger så dödligt"

– Vi vet att covid-19 sprids fort och att det är dödligt, det är tio gånger så dödligt som svininfluensan 2009, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff på måndagen. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus menar också att man kunnat se att viruset sprids snabbare på ålderdomshem, och att allt mer data från olika länder börjar ge en klarare bild av viruset. 

– Vi vet att testning, isolering, vård och smittspårning är otroligt viktigt för att stoppa smittan, sa Adhanom Ghebreyesus på pressträffen. 

Mer om svininfluensan: 

Svininfluensan, också känt som H1N1, var en influensapandemi som bröt ut 2009. Precis som med coronaviruset var man då rädd att allt för många skulle insjukna samtidigt, och att viktiga samhällsfunktioner skulle störas av detta. 

Över 18 000 personer världen över dog av svininfluensan – Sverige hade 26 dödsfall och knappt 11 000 bekräftade sjukdomsfall. 

MER OM CORONA:

Forskare: Smittan kan spridas via avföring

Glädjebeskedet: Så många har tillfrisknat

Kommentera
Kopiera länk
Dela