Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Coronaviruset kan smitta via avföring

- 08/04/2020, 20:06

Att coronaviruset smittar via droppar från luftvägarna är vida känt. Men nu misstänker forskare att viruset även kan smitta via avföring, skriver Aftonbladet.

Att coronaviruset sprids via luftvägarna har forskare kunnat konstatera sedan tidigare.

Vetenskapsmän har även kunnat svara på varför vi drabbas olika hårt av viruset och vad som händer i våra lungor när vi drabbas.

Men nu tror sig forskare även kunna peka på att covid-19 sprider sig på ett tämligen oväntat sätt – nämligen via avföring, skriver Aftonbladet.

KAN SMITTA VIA AVFÖRING

Det är på Linköpings universitet som det testas om coronaviruset smittar via avföring.

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi och hans team undersöker om viruset kan föröka sig i människans tarm.

– Vår hypotes är att viruset förökar sig i tarmen. Vi menar att det är troligt, eftersom de fyra coronavirusen som ger vanliga förkylningar gör det och eftersom det är påvisat att de som har covid-19 har stora mängder virus-RNA i avföringen, säger han till Aftonbladet.

ODLAR TUNNTARM I LABBET

Att coronasmittade utsöndrar virus-RNA i avföringen är något som tidigare forskning visat.

– Men vi vet inte om det är infektiöst, alltså om viruset som kommer ut med avföringen kan göra andra människor sjuka. Det ska vi ta reda på, säger Lennart Svensson.

Linköpings universitet där forskarna odlar tunntarm. (Shutterstock)

Forskarna på universitet i Linköping har i flera års tid odlat mänsklig tunntarm i deras laboratorium, och nu odlar de även coronaviruset.

Viruset man odlat kommer från coronapatienters avföring och planen är att infektera tunntarmscellerna med covid-19.

OKLAR KOPPLING TILL SYMPTOM

– På det sättet slår vi två flugor i en smäll. Om viruset från avföringen infekterar tarmcellerna vet vi att det är infektiöst. Sedan kan vi se om det förökar sig också, säger Lennart Svensson.

Han tillägger luftvägsspridning är och förblir den dominerande smittvägen, oavsett vad man kommer fram till med testerna, men avföring skulle vara en smittväg som man hittills inte tagit i beaktande.

Om det har någon koppling till symptom i mage och tarm vet man inte ännu, och uppgifter om hur många coronamsmittade som uppvisat liknande symptom varierar.

Lennart Svensson och hans forskarteam hoppas kunna uppvisa resultaten från deras undersökning om ett par veckor.

Läs mer om coronaviruset: Donald Trumps corona-attack: "Sverige lider mycket svårt"