- Foto: Foto: Hussein Malla / AP

Kvinnlig könsstympning förbjuds i Sudan

Förra veckan röstades en historisk lag igenom i Sudan. Den nya lagen innebär att kvinnlig könsstympning blir olagligt – och att den som utför könsstympning riskerar 3 års fängelse.


2019 genomgick Sudan en revolution, där den då rådande diktatorn Omar al-Bashir avsattes.

Sedan 2019 har landet haft en övergångsregering som utlovat att prioritera kvinnors rättigheter.

Historiskt förbud

Foto: Shannon Jensen, AP

Och efter en rad lagändringar som gjorts för att förbättra läget för kvinnor i landet genomfördes förra veckan ett historiskt förbud.

Det nya förbudet innebär att det nu är olagligt att utföra kvinnlig könsstympning. Vidare kommer den som utför kvinnlig könsstympning att riskera ett fängelsestraff på upp till tre år, rapporterar Reuters. 

90 procent av kvinnor i Sudan könsstympade

Beslutet har hyllas internationellt av människorättsaktivister och organisationer som arbetar mot könsstympning. 

Siffror från FN visar att 90 procent av kvinnor i landet genomgått könsstympning, vilket gör att den nya lagändringen benämnts som ingången i en ny era, enligt Reuters. 

Viss oro

Men trots den stora glädjen har vissa röster framfört en viss oro över hur pass mycket den nya lagen kommer att implementeras i praktiken.

En av dessa är Faiza Mohamed, Afrikachef på den globala organisationen Equality Now, som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter.

– En lag mot kvinnlig könsstympning kan fungera som en viktig avskräckande faktor. Men Sudan kan få svårt att säkra efterlevnaden. Människor som fortfarande tror på sedvänjan kanske inte rapporterar fall eller agerar för att stoppa kvinnlig könsstympning när de vet att det sker, säger hon i ett uttalande gällande det nya förbudet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.