Barn döda i mystisk sjukdom
Barn döda i mystisk sjukdom - Foto: AP Photo/Kathy Willens/TT/Shutterstock

Tre barn döda – i mystisk sjukdom kopplad till corona

En mystisk sjukdom som drabbar barn som varit sjuka i covid-19 har nu dödat tre barn i New York. Nu sprids den mystiska sjukdomen.


Det var läkare i New York som för snart en vecka sedan larmade om en mystisk sjukdom kopplad till coronaviruset efter att 15 barn blivit inlagda med liknande symtom. Läs mer här

Barnen som lagts in på sjukhus har uppvisat symtom som inflammation i blodkärl, feber, utslag och inflammation i andra organ. Alla de inlagda barnen hade haft eller har covid-19. 

Symtomen på sjukdomen liknar TSS, i folkmun kallat tampongsjuka, eller Kawasakis sjukdom, en mycket ovanlig sjukdom som främst drabbar barn under fem års ålder.

Tre barn har dött

Läkare har nu börjat kalla sjukdomen som gjort att dussintals barn blivit inlagda för "pediatriskt multisysteminflammatoriskt syndrom". 

I New York har nu tre barn dött av sjukdomen, berättar Andrew Cuomo, guvernör i New York, skriver CNN.

Tre barn har nu dött av sjukdomen. Bildkälla: AP Photo/Kathy Willens/TT

Barnläkaren Glenn Budnick säger till CNN att sjukdomen skulle kunna vara en andra fas av coronaviruset. 

– Immunsystemet överreagerar på viruset, och eftersom det här är inflammatoriska sjukdomar kan överreaktionen orsaka en sjukdom som liknar Kawasakis, säger Budnick. 

Sjukdomen sprids

New York har just nu 85 fall som man övervakar noggrant, men sjukdomen har också rapporterats på andra platser i USA men även i Storbritannien, Spanien och Italien. 

– Vi har utgått från att barn inte blir så påverkade av coronaviruset, men vi vet inte om vi kan vara säkra på det längre, säger Andrew Cuomo till CNN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!