15 barn inlagda på sjukhus – har mystisk sjukdom

- 05/05/2020, 09:39

Barnen i åldrarna två till femton år har lagts in på sjukhus med liknande symtom. Nu misstänker läkarna en mystisk sjukdom som kan ha kopplingar till coronaviruset.

I New York har 15 barn blivit inlagda på sjukhus med en mystisk sjukdom. Läkarna har ännu inte förstått vad det är för sjukdom, men det har också uppkommit fall i europeiska länder, skriver hälsomyndigheter i ett uttalande enligt New York Times.

Barnen som är i åldrarna två till femton år har uppvisat symtom som liknar TSS, i folkmun kallat tampongsjuka, eller Kawasakis sjukdom, en mycket ovanlig sjukdom som främst drabbar barn under fem års ålder. Barnen har uppvisat symtom på inflammation i blodkärlen. 

Feber och utslag

Barnen har haft feber, många har haft utslag, kräkts eller haft diarré. Några av dem har vårdats i respirator och många har behövt blodtrycksstöd, skriver New York Times. 

Sjukhus
En läkare uppmanar nu föräldrar att ha koll på vissa symtom. Bildkälla: Shutterstock

Inget av barnen som uppvisat symtomen i New York har dött och myndigheterna undersöker nu om det kan finnas en koppling till coronaviruset.

Varningen till föräldrar

Symtomen har också rapporterats i europeiska länder som drabbats hårt av coronaviruset. De flesta av de 15 inlagda barnen i New York har eller har haft Covid-19.

En av läkarna bakom uttalandet, Dr. Oxiris Barbot, uppmanar föräldrar att kontakta en läkare omedelbart om ens barn uppvisar symtom som feber, utslag, värk i magen eller kräkningar, skriver New York Times