Måndag 26 Jul
Stockholm

Planet som liknar jorden upptäckt: "Mycket ovanlig"

Ny superjord upptäckt
Ny superjord upptäckt. Foto: Shutterstock

En planet som skulle kunna vara beboelig och liknar jorden har hittats av forskare, och den här planeten är mycket ovanlig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att forskare hittar planeter som liknar jorden, en superjord, händer rätt ofta. Men den senaste upptäcken är "mycket ovanlig" enligt nya zeeländska astronomer. 

Den är nämligen en av mycket få superjordar som både har en storlek och omloppsbana som liknar jordens, skriver USA Today.

En ny superjord har hittats. Bildkälla: Shutterstock

Det finns alltså många likheter mellan den här superjorden och vår planet, men en del saker skiljer sig åt.

En mycket kall planet

Den stjärna som superjorden cirkulerar runt (vi cirkulerar ju som bekant runt solen) har bara 10 procent av den massa solen har. Avståndet som superjorden har till sin stjärna är lite kortare än avståndet mellan jorden och solen. 

Vad gäller vatten på den nya planeten så ser det väldigt dystert ut. Superjorden skulle nämligen vara mycket kallare än jorden och vatten skulle inte kunna existera i flytande form. 

På superjorden skulle vatten inte kunna existera i flytande form. Bildkälla: Shutterstock

Anledningen till det är att superjordens stjärna är mycket mindre än solen och att den ger ifrån sig mycket mindre ljus.

617 dagar långt år

En annan stor skillnad från jorden är att superjordens "år" skulle vara 617 dagar långt, det beror också på stjärnas storlek, skriver USA Today

Forskarna får väl helt enkelt leta vidare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela