Torsdag 29 Jul
Stockholm

Churchill-staty vandaliserad: ”Rasist”

Churchill-staty vandaliserad i Storbritannien
Churchill-staty vandaliserad i Storbritannien. Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT

En staty föreställande den tidigare premiärministern i Storbritannien, Winston Churchill, har vandaliserats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På flera olika ställen i världen har det hållits demonstrationer efter att George Floyd kvävdes till döds efter att en polis tryckt ned sitt knä mot Floyds hals i flera minuter.

För det mesta har de varit väldigt lugna och ordnade demonstrationer – men det har även förekommit vandalism, slagsmål och förstörelse. 

Under helgens demonstrationer i London så det i överlag lugnt, förutom på vissa ställen där det bland annat kastats flaskor och riktats fyrverkerier mot polis i området, skriver brittiska Metro.

Klottrade ner Churchill-staty

Churchill-staty vandaliserad. Bildkälla: Frank Augstein AP/TT

På nätet sprids videor där man kan se demonstranterna skandera bland annat att "Churchill var en rasist, och "Boris är en rasist", då syftandes på deras nuvarande premiärminister Boris Johnson, skriver Metro.

Förutom att klottrat ned statyn fäste man även skyltar med olika budskap på statyn. På en skylt ska man ha kunnat läsa "Brittisk kolonialism bär skulden".

Boris Johnson vill ha repressalier 

Premiärminister Johnson har sagt att folket naturligtvis har rätt att demonstrera fredfullt, men att demonstrationerna motverkade sitt egna syfte.

Twitter lade premiärministern även till:

"De som är ansvariga för detta kommer att ställas inför rätta".

Kommentera
Kopiera länk
Dela