Lördag 31 Jul
Stockholm

Därför ser du bilder på det beväpnade amerikanska paret överallt

McCloskey beväpnade
Paret McCloskey möttes av en black lives matter-demontration. Foto: Twitter/AP

Bilderna på Patricia och Mark McCloskey har blivit världsberömda. Men varför ser du bilderna på det beväpnade amerikanska paret överallt? Här är allt du behöver veta!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Patricia McCloskey, 61, och Mark McCloskey, 63, har blivit världsberömda.

Nu under veckan har bilder spridits på paret när de står framför sitt hus med vapen i sina händer. Men vad är det egentligen som hänt? Varför fylls allas flöden med bilder på paret?

Allt började i söndags, när demonstranter gick igenom området Forest Park utanför St. Louis i USA. Forest Park är ett "gated community" – det är alltså ett privat bostadsområde där det är förbjudet för allmänheten att gå in. 

En av bilderna som sprids över världen just nu (AP)

Demonstranterna, som är en del av black lives matter-rörelsen var på väg mot borgmästaren Lyda Krewsons hus med krav på hennes avgång. På vägen till Krewson passerade demonstranterna McCloskeys hus. 

Kom ut med automatvapen

Vad som sedan hände är oklart. Men plötsligt stod paret framför sitt hus synligt beväpnade. Patricia bär ett mindre handeldvapen, medan maken Mark bär en semiautomatisk AR-15, en bössa som för tankarna till krigsföring. 

Ett klipp som spelats in av en fotograf på plats visar att ingen av demonstranterna går i närheten av huset, och att tåget marscherar fredligt förbi. 

Bilderna på paret har utlöst en stor debatt i USA. Vissa tycker parets reaktion är komisk. För andra fastnar skrattet i halsen. Flera bilder visar hur Patricia och Mark McCloskey faktiskt riktar sina vapen mot demonstrationståget. Många menar att svarta personer hade blivit skjutna direkt om de gjort något liknande. 

"Tamir Rice (en 12-årig pojke som blev skjuten av polis 2014 i Ohio, reds anm) blev mördad av polisen för att han hade en leksakspistol. Patricia McCloskey riktade ett vapen mot fredliga demonstranter", skriver en twittrare. 

"De är rädda för sitt eget samhälle", skriver en av demonstranterna på Twitter. 

Men även vapenentusiaster har blivit upprörda, eftersom flera bilder visar hur Mark vid tillfällen har sitt vapen riktat mot sin fru – med fingret på avtryckaren. 

Det hela blir inte lättare av att både Mark och Patricia är advokater. 

"Vi stod ensamma mot en ilsken pöbel"

Själva har paret sagt att de kände sig hotade och "skyddade sin egendom".

– Detta är privat egendom. Det finns inga offentliga trottoarer eller gator här. Vi fick höra att vi skulle dödas, att vårt hus skulle brännas och att vår hund skulle dödas. Vi var helt ensamma mot en ilsken pöbel, sa Mark McCloskey till en lokal radiostation i början av veckan. 

Paret McCloskey med sina vapen (AP)

Till och med USA:s president Donald Trump har blandat sig i debatten. Enligt amerikanska medier delade presidenten ett klipp på det beväpnade paret, men ska sedan ha tagit ner klippet från sin Twitter. 

Vill du ha fler udda grejer? Här är en tjej som käkar 4 000 kalorier på en halvtimme!

Kommentera
Kopiera länk
Dela